Burkolás felsőfokon

A burkolás nagyon tág foglalom. A burkolás alapvető elemei.

A burkolás a ház, lakás egész arculatát befolyásolja. Legyen szó akár beltéri burkolásról, akár kültéri burkolásról. Ha elérkezik a pillanat amikor megkapjuk a kulcsokat, sokszor még felújításra szorul leendő otthonunk. A felújítás mértéke attól függ minden esetben, hogy az adott lakás, milyen állapotban van. 

Ha felmértük a helyzetet és a beállításokat indulhat a projektben. Mert hiába vannak szép bútoraink ha mondjuk a padló, lépcső új burkolatra szorul. Az összhatás csak akkor teljes ha a burkolat kicserélésre kerül. De a fürdőszoba burkolás például nem csak az aljzatot de a falakat is érdemes új burkolattal ellátni. Megkülönböztetünk beltéri és kültéri burkolatot.

Beltéri burkolás

burkolás

A beltéri burkolás ház és lakás esetében nagyon sokfajta lehet. Külön is megkülönböztetünk hideg és melegburkolatot.

Hidegburkolat a járólap, csempe és a kövek letétele.

Meleg burkolatnak számít a szőnyegpadló, PVC, Vynil, Parketta, laminált padló és a műgyanta.

Különböző minták, textúrák és anyagok jöhetnek szóba a beltéri burkolásnál. Így bizony sok esetben nehéz a választás. Ezért érdemes már a tervezésnél is szakszerű segítséget igénybe venni. Ahhoz, hogy a végeredmény is szép, mutatós és tartós legyen, ez elengedhetetlenül fontos tényező.

Ha hidegburkolatról van szó a minőségre és a praktikusságra is nagy figyelmet fordítani. Ne csak a stílusra és a színekre fókuszáljunk. A hidegburkolatok közül nézzük meg a csempe és a járólap közötti különbséget először is. Valamint azt, hogy ezek a burkolatok közül melyiket, és hová érdemes feltenni.

A csempe elsősorban függőleges felületek, falak fedésére a legalkalmasabb. Ahogyan a nevéből is látjuk a járólap olyan felületek burkolására alkalmas, amin közlekedünk. Viszont ma már létezik olyan csempe márka is amely járólapként, és olyan járólap is, ami falicsempeként is funkcionálhat. 

Járólapok anyagai

burkolás

Ha a járólap égett kerámia agyagból áll és más természetes elemekből tevődik össze, jellemzően kopásálló és vízálló. Ideális padlóburkolatnak fürdőszoba, folyosóra vagy egyéb helyiségekbe is.

Ha a járólap anyaga márvány, vagy egyéb természetes kő, nagyon elegáns dizájnt kölcsönöz minden helyiségnek. Bár burkolóanyagként drága, de igen mutatós. Egyedi és jellegzetes enteriőrt biztosít.

A műgránit lehet mázas és színezett hatású is. Fagyállósága nyitott teraszok esetén jó szolgálatot tesz. Kopásállósága azonban nagyon változó tud lenni.

A járólapoknál fontos a teherbíráson felül, hogy kopásállóságuk is kiváló legyen. Ezt PEI 1-től 5-ig terjedő skálán adják meg a gyártók. Lakótérbe ahol nem használunk cipőt elegendő lehet akár 3-as, nagyobb igénybevétel esetén 4-es vagy 5-ös szükséges. Hiszen akár kültéri akár beltéri burkolatként használjuk ezeket az anyagokat, igénybevételük jelentős. Ma már függőleges felületeken is megjelennek a járólapok, dekoráció érdekében.

Technikai jellemzők közül érdemes még a csúszásmentességi besorolásra figyelni, különösen a fürdőszoba vagy terasz esetében.

Csempe burkolás

burkolás

Ha a csempe burkolás árát kéne meghatároznunk, nagyon nehéz helyzetben lennénk. Hiszen számtalan csempeburkolat létezik a piacon. Nemcsak alapanyaguk, de méretük, színük és mintázatuk szerint változik az áruk. A széles kínálatból magunknak kell kiválasztani, hogy melyik illik legjobban a fürdőszobánkba, konyhánkba, vagy design elemként akár nappalinkba, vagy a homlokzatra.

A kortárs belsőépítészet ma már a beton kinézetű csempéket is megjeleníti, felhasználja. A nagyon divatos és modern lakásokban a burkolatnak ezzel a formájával is találkozhatunk. Egyenlőre még nem általánosan elterjedt, de trendinek számít.

Mivel a járványok egyre jobban fenyegetik társadalmunkat, az antibakteriális csempék is teret kapnak a fürdőszobák és egyéb helyiségek burkolásában. A csempék is jelentős változásokon mentek keresztül az elmúlt években. Egyre jobban hódít a csempék világában a letisztult dizájn, a népies motívum és a geometrikus formák.

Ez a trend egyre inkább teret hódít. Akár úgyis változatossá tehetjük a fürdőszobánkat, vagy bármely helyiségünket, hogy az egyszerűbb csempéket kiegészítjük dekorcsempékkel.  Így az ízlésünknek megfelelő környezetet alakíthatunk ki otthonunkban. A mintákon kívül az antibakteriális felületkezelés  teszi még extrábbá ezeket a termékeket. Ez higiéniai szempontból fontos fejlődést jelent.

Melegburkolás

burkols

A jó minőségű burkoláshoz alapkövetelmény a megfelelő aljzat . Ez konkrétan azt jelenti, hogy a felületnek síknak és vízszintesnek kell lennie egy csatlakozó helyiségek szintjével. Ha eltérés mutatkozik ezen a téren, a burkolat megjelenése nem tökéletes.

A meleg burkolat minden helyiségben kellemes komfortérzetet biztosít a lakók számára. A legtöbb otthonban mindkét burkolással találkozhatunk. Vagyis fellehető a meleg és a hidegburkolás is. Ez független attól, hogy az adott helyiség milyen funkciót tölt be a lakáson, házon belül.

A meleg burkolatoknak alapvetően két nagy csoportját ismerjük. Az egyik csoportba tartoznak a gumi burkolatok, padlószőnyegek. Illetve azok a rugalmas burkolatok amiket leggyakrabban PVC néven vagy linóleumként ismerünk.

A másik meleg burkolat a fából készült burkolatokat takarja. Ilyenek a különféle parketták, laminált lapok és a parafa burkolatok. Napjainkban egyre inkább közkedvelt a parafával való burkolás is.

A burkolás egyik fajtája a tömörfa parketta

A parketta az a fajta padlóburkolat ami 2 cm-nél vastagabb. Valamint műgyanta vagy lakk réteggel kezelt a felülete. Klasszikus változata a halszálkamintában vagy szalagszerűen lerakott, csaphornyos parketta.

Ha vesszük a 2,5 cm-es vastagságú tömörfa  parkettát, azt akár 5-6 alkalommal is le lehet csiszolni. Ha pedig csiszolás után kap egy új lakkréteget, újra gyönyörű lesz. erre szokták mondani, hogy felújítás után akár 100 év múlva is szép és használható. Szintén tömörfa burkolásként használják a hajópadlót. Ezek ha keményfából készültek, nagyon feldobják a szobák színvonalát.

burkolás

Akkor viszont lakásba padlófűtést tervezünk, nem szerencsés ilyen vastag parkettát használni. Ugyanis olyan jó a szigetelésük, hogy fűtőértéket nagyon összeér a csökkenteni, illetve nagyon nagyon gyorsan melegtől. De ha  10 mm-es, csapok nélküli lamella parkettát teszünk fel, az alá mehet a padlófűtés. Ezt panellakásokba is tehetjük. Olyan vékony, hogy az ajtókon sem kell beállítani a feltételt.

Akár építkezünk akár felújítunk, nehéz időszakon megyünk át. A burkolás igen fontos része ennek a folyamatnak, ezért érdemes mindenképpen segítséget kérni szakembertől már a kezdetektől fogva. Hiszen ha jól választunk sokkal kevésbé  lesz megterhelő számunkra is a munkálatok nyomon követése.

Leggyakoribb burkolási hibák

Nagyon fontos, hogy a burkolási munkákra a lehetőségekhez képest oda figyeljünk. Ha már csak a végeredményt látjuk és nem felel meg, azt javíttatni bizony drága mulatság. Ilyen például ha a fal, vagy a padló, nincs vízszintbe húzva. Akkor bizony púpos lehet a burkolat. Ha a fürdőszobában történik mindez, akár beázás is lehet a következménye.

A rossz fugázás a másik technikai hiba. Ettől a fuga hamar kirepedezik, foltos lesz. De a parketta vagy járólap letétele is nagy szakértelmet igényel. Ezért fontos a minőségi termékek megvétele mellett a szakértő burkoló megbízása ezekkel a munkákkal. Hiszen nemcsak szép, de időtálló burkolást szeretnénk az egész lakásunkba tetetni.

Nagyon fontos a felületek előkészítése, a megfelelő száradási és kötési idők betartása, a megfelelő aljzatkiegyenlítő, feszültségmentesítő, vízszigetelő, párazáró, útókezelőstb anyagok használata.

A mai építéskémia már mindenre nyújt megoldást ha egy szakértő, és munkájára igényes szakember alaposan felméri a technikai, és megrendelői igényeket.

Még egy dolog amiről nem szabad megfeledkezni az a rendszerben gondolkodás. Mindig érdemes azonos gyártótól venni az összes segédanyagot. Ezzel elkerülhetőek az anyagok összeférhetetlenségi problémái, és a lehető legjobban fog működni az egyik anyag a másikkal, sőt egy esetleges reklamációt is sokkal könnyebb intézni, nem fog egymásra mutogatni a két gyártó.

A burkolás jelentősége

A magyar értelmező kéziszótár szerint a burkolás jelentése, hogy másik anyaggal körülveszünk, beborítunk, befedünk tárgyat vagy személyt.

 burkolás

Nem mindegy tehát, hogy ezt milyen anyaggal kell.

Itt most a teljesség igénye nélkül próbáltunk egy-két burkolási technikát, anyagot bemutatni. Természetesen számtalan termék és lehetőség áll rendelkezésre még, amit érdemes megismerni, kipróbálni. Akkor biztos lehetünk majd, hogy a mi lakásunk burkolása felsőfokon majd történik.

 

Maradt még kérdésed?

Kérj  árajánlatot  még ma!

Keresd ügyfélszolgálatunkat telefonon: +36 30 892 3055 vagy írj nekünk!

Több információra van szükséged? Vedd fel velünk a  kapcsolatot  vagy kövess minket a  Facebook  oldalunkon.

Rendelés után akár egy munkanapos szállítással, készséggel állunk rendelkezésedre!

 

 

 

Search engine powered by ElasticSuite