első fűnyírás

AZ ELSŐ FŰNYÍRÁS. TE KÉSZEN ÁLLSZ?

Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb teendőket az első fűnyírás előtt.

Az átlag csírázási idő optimális körülmények mellett értendő. Ha ettől eltér az átlaghőmérséklet vagy a talajunk minősége rosszabb, esetleg nem öntöztük a területet megfelelően a csírázási idő változhat. Tegyük fel, hogy mindent jól csináltunk és a füvünk kiválóan csírázott, így következhet az első nyírás.

Az első nyírásra akkor kerül sor, amikor a füvünk eléri a 10-12 cm-es magasságot. Fontos, hogy a fűnyírónkat ne állítsuk túl alacsony vágási magasságba a füvünk felső harmadát vágjuk le, tehát 6-7 cm magasan nyírjunk.

A biztonságunk érdekében minden fűnyírás alkalmával viseljünk valamilyen munkavédelmi lábbelit, és hosszú szárú kertésznadrágot. Bármilyen fűnyíróval dolgozunk, alapvető a fűnyíróház tisztán tartása, a rátapadt fű maradványok rontják a nyírás hatékonyságát.

Használjunk éles késeket a fűnyírónkon. Ez azért lesz roppant fontos, hiszen a tompa kés csak roncsolja fűszálakat, az éles pedig vágja.

A forgókéses fűnyírok közül 2 típus ismeretes. A légpárnás, ami működés közben lebeg, illetve a nehezebb, kerekeken guruló (nálunk elterjedtebb) aminek állítható a vágási magassága. Rendszerint ezt a magasság állítást az oldalán elhelyezett kar segítségével tehetjük meg, de egyszerűbb megoldásoknál az egész tengelyt helyezhetjük át könnyedén a választható magasságbeállítások alapján. Ha cserélni szeretnénk a késeket az áramtalanított fűnyírót fordítsuk a tetejére és a tartócsavar letekerésével vegyük le az elhasználódott, esetleg repedt kést, majd tegyük fel az újat. Minden nyírás előtt ellenőrizzük a késeket mivel a légcsavarhoz hasonló alakú kések a kövektől, kavicsoktól, kemény tárgyaktól könnyen kicsorbulnak. Ellenőrizzük az alkatrészek megfelelő rögzítését a fűnyírón, a forgó alkatrészeket olajozzuk. A kerekei legyenek épek megfelelően forogjanak el.

Elektromos fűnyírók esetén nézzük végig a kábelt nem e sérült vagy szakadt. A kapcsolók rendesen működnek e, és a biztonsági kapcsoló is teszi a dolgát. Soha ne vágjunk elektromos fűnyíróval vizes füvet, csak száraz időben használjuk. Benzines motor esetén ellenőrizzük a légszűrőt, olajszűrőt, olajat és ha szükséges cseréljük őket. 

Search engine powered by ElasticSuite