fiskars, fiskars olló, narancssárga olló, fiskars háztartási temékek

A Fiskars olló csodás története

A Fiskars olló ✂️ csodás története. Részletekért Katt!

A Fiskars olló nemcsak szabás, varrás alkalmából kerülhet a kezünkbe. Azt azonban talán kevesen tudja, hogy az olló egy több ezer éves találmány. Már az ókori egyiptomiak is használták ezt az eszközt. Persze a formája, anyaga sokat változott ennyi idő alatt.

 

De az ollók történetének legikonikusabb fordulata a Fiskars-gyárnak köszönhető. Hiszen ők alkották meg a narancssárga műanyag nyelű ollót. Ez a történet, vagyis a "narancssárga" ollónak története fontos időpont. Hiszen egyúttal az olló demokratizálódását is jelenti.

 

Fiskars vállalat

fiskars

A Fiskars vállalatot egy falusi holland kereskedő alapította 1649-ben. A márka a falu nevét kapta, így lett Fiskars. Ez a cég a mai napig is a legrégebbi magántulajdonban lévő vállalatok egyike Finnországban.

A svéd Krisztina királynő adott engedélyt az öntöttvas és kovácsoltvas termékek gyártására. Ilyenek voltak a szegek, drótok és a kapák. Aztán 1922-ben egy finn gyógyszerész lett a cég tulajdonosa. A falut és a gyárat is felvásárolta.

Ettől kezdve a Fiskars fő profilja az evőeszközök és az ollók gyártása lett. A szabóolló ebben az időben nehéz vaseszköznek megfelelően. Ha egy szabó szert akart tenni rá, valóban egyhavi keresett kellett az eszközre áldoznia. Viszont a már műanyag nyéllel készült olló már megfizethető volt. így elérhetővé vált a szegényebb rétegek számára is.

A Fiskars műanyag nyelű olló feltalálása

fiskars

 

Először a Fiskars cég fémollók kovácsolásával vált ismertté. Ezeket az ollókat a szabók ruhák varrásához, a kárpitosok pedig bútorok kárpitozásához használták. Viszont ezek az eszközök nehezek voltak. Használatuk nem volt egyszerű. ezért változott törték a fejüket a gyár vezetői.

 

Az 1960-as években aztán az áttörés megtörtént. Mivel a műanyag egyre népszerűbbé vált ebben az időszakban. Ezért Olof Backström aki ipari formatervező volt megérezte a műanyagban a lehetőséget, műanyag nyelű ollók gyártását javasolta. Úgy gondolta a könnyű anyag nemcsak edények és asztallapok anyagául szolgálhat.

 

Ezzel a forradalmian új ötletével megalkotott egy súlyban könnyű ollót. Melynek a nyele a kézhez igazodik. Ezáltal a használata is egyszerűbb. Az előállítási költségek lecsökkentek és a "narancssárga" olló a hétköznapi emberek számára megfizethetővé vált.

 

Miért narancssárga a Fiskars olló nyele?

fiskars

Mielőtt a műanyag nyelű olló gyártását megkezdték, a vállalati piackutatás végzett. Úgy gondolták, hogy így könnyebb lesz meghatározni a szabó eszköz nyelének színét. A cégvezetésen vettem, hogy potenciális vásárlóit megkérdezze a színekről is. A fogyasztók visszajelzései alapján három színváltozat jöhet szóba: piros, zöld vagy fekete.

 

Backström formatervező maga is a fekete színű olló mellett voksolt. Ezért elkészítette a prototípusok öntőformáját. Így kívánják megszavaztatni a termék színét. Egy munkatársi értekezleten való bemutatás alkalmával. Kiadták hát a gépkezelőnek a feladatot.

 

Ezzel nem is volt baj, a forma a fröccsentő gépbe került. Ugyanabba a fröccsentő gépbe, amiben előtte gyümölcscentrifuga volt. Így a gép tartályában maradt egy kevés narancssárga műanyag. A finnek nem szeretnek pazarolni, nem öntötték ki.

 

A Fiskars olló sikere

fiskars

Megszületett a spontán döntés, a prototípus narancssárga verzióban is bemutatásra kerül a fekete, zöld és piros szín mellett. Így a narancssárga színű világhírű olló , ami született meg sikert aratott az ülésen. Ezért a piackutatás ellenére megszavazták, hogy az olló színe a véletlenszerűen választott színben gyártassák le.

 

Évek teltek el amíg a "narancssárga" olló révbe jutott. Igaz ugyan, hogy a prototípus 1961-ben elkészült, de nem dobták azonnal piacra. Csak hat évvel később került a boltokba. Először még egy speciális köszörülési technikát is kidolgoztak a sorozatgyártáshoz.

1967-ben megkezdődött a gyártás és akkor azonnal óriási sikert aratott a vásárlók körében.

 

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Fiskars olló narancssárga színével és különleges kialakításával hamar meghódította az egész világot. Eljutott az Amerikai Egyesült Államokba is hódító útja során. Itt olyan nagy lett rá a kereslet, hogy 1970-ben már egy amerikai gyárat is fel kellett építeni a cégnek.

 

Érdekes módon a 300 éves cég ezzel az egyetlen termékével vált igazán ismertté a világon. Kevesebb mint egy évtized alatt egy narancssárga műanyag nyelű olló hozta meg a sikert és az ismertséget a cégnek. Nos röviden ez lenne a világot meghódító, narancssárga olló csodás története.

 

Fiskars termékek

Bár a Fiskars olló csodálatos "karriert futott be" azért számtalan más terméke is ismert és közkedvelt terméke a cégnek. Most hogy közeledik a tél és a karácsony, nem árt kicsit szétnézni, hogy miről is lenne szó. Akár ajándéknak is beillik valamelyik szerszámuk, eszközük. Hiszen minőségben professzionális a finnországi vállalkozás.

 

A Fiskars fejsze változatai nemcsak fenyőfa vágásra vagy karácsonyfa befaragására alkalmasak, hanem más szempontból is igen hasznosnak bizonyulhatnak egy jól felszerelt háztartásban.

 

A Fiskars hólapátok teleszkópos nyele magáért beszél. S bár nem jósolnak kemény telet és régen volt nagy hó, nem árt felkészülni a hóakadályokra. Praktikussága miatt akár a csomagtartóban is elfér. Így a hóakadályok nem foghatnak ki rajtunk ha eljön az ideje.

 

A Fiskars kések és késkészletek szintén komoly minőséget képviselnek. Melyik konyhában ne lenne helye egy ilyen profi húsvágó eszköznek. Ha nem is vagyunk séfek, azért a főzés sokkal egyszerűbb és gyorsabb ha ilyen "csoda késeket" használunk.

 

Mit kapjon a feleség karácsonyra?

fiskars

Ez mindig egy nehéz kérdés egy valamirevaló férfi számára? Bármennyire is ismeri az oldalbordáját, ha ruhát vagy ékszert, esetleg parfümöt akar venni, nem biztos, hogy eltalálja az ízlését. De egy ilyen jó ollóval senki nem foghat mellé. Minőségi és mutatós ajándék.

 

Amit nem csak szabás-varrás alkalmával szokott a ház asszonya használni. Hiszen számtalan olyan tevékenység adódik egy háztartásban, amihez egy szuper, jól működő olló elengedhetetlen. Ne féljünk hát ezzel meglepni párunkat ha nincs más ötletünk.

 

Azt nem mondom, hogy a Fiskars metszőolló ugyanilyen jó ajándék egy asszonynak. Viszont ha van kert és sövény, akár magát is meglepheti egy férfi egy kiváló metszőollóval? Bizony jól fog az jönni tavasszal, hiszen a télnek egyszer csak vége lesz. De egy jégkaparó kiválasztása sem árthat a gyártó kollekciójából. Jól fog az jönni a januári hidegekben még!

 

Most számtalan, több száz terméket fel lehetne sorolni, de egyszerűbb ha mindenki megkeresi amire szüksége van. Vagy amit szeretne beszerezni. Garantált lesz a siker ha a Fiskars termékei között válogat.

 

A Fiskars kínálata igen sokoldalú és megnyerően egyedi. Láthattuk ezt egy egyszerű olló kapcsán, ami világhírűvé tudott varázsolni pár év alatt egy 300 éves múltra visszatekintő céget.  Kell ennél több bizonyíték arra, hogy milyenek a termékei?

De aki nem hiszi, járjon utána és próbálja ki, hogy mi is az igazság az egészből!

 

 

Maradt még kérdésed?

Kérj árajánlatot még ma!

 

Keresd ügyfélszolgálatunkat telefonon: +36 30 892 3055 vagy írj nekünk!

 

Több információra van szükséged? Vedd fel velünk a kapcsolatot vagy kövess minket a Facebook oldalunkon.

 

Rendelés után akár egy munkanapos szállítással, készséggel állunk rendelkezésedre!

 

Search engine powered by ElasticSuite