FÜVESÍTÉSI TANÁCSOK ÉS ÁPOLÁSI ÖTLETEK

A szép kert dísze a gondozott pázsit. Néhány ötlet, ami jól jöhet az ápolási munkák során.

Mindig válasszuk a lehetőségeknek és a környezeti adottságoknak megfelelő keveréket. A több összetevő több növekedési típust jelent. Árnyékos helyre árnyéktűrőt, öntözés nélküli területre szárazságtűrő keveréket vásároljunk. A téli időszak a legszebb pázsiton is nyomot hagy, ezért szükség lehet felülvetésre, felújításra.

Állítsuk be pontosan a vágási magasságot! A pázsitunk megfelelő kondíciója múlhat rajta. Csapadékosabb időszakokban vághatjuk rövidebbre is a füvet. Öntözött gyepnél mindig azonos mérettel dolgozhatunk.

Fiatal telepítésnél 8-12 cm-re hagyjuk megnőni a növényeket, csak ezután ütemezzük be az első vágást. Az őszi, utolsó vágásnál 5-6 cm-re     hagyjuk a  füvet, ekkora mérettel a legideálisabb nekivágni a télnek.

-Minél rendszeresebben nyírjuk a gyepünket, pázsitunkat, annál szebb és gyommentesebb lesz.

-Az ápolás során fontos kérdés az öntözés és a tápanyag-utánpótlás, gondoljunk erre is.

-Ha nyáron is zöld pázsitot szeretnénk, 40-50 liter vízre is szükségünk lehet négyzetméterenként. A kerti gyepek vízigénye mintegy 5-7 l/m2, 30-35 C léghőmérséklet mellett.

A tápanyag-utánpótlásra használjuk a minden fontos összetevőt tartalmazó keverékeket. Általános műtrágya helyett inkább pázsitra tervezett terméket válasszunk. Fontos a fűnyíró gépek karbantartása. Az életlen kés tépi a növényeket, roncsolt vágási felületeket hagy hátra, ahol a gombabetegségek is könnyebben     megtámadják a növényeket.

A régebbi telepítésű vagy az intenzív használatú zöldfelületeknél fontos a gyepszellőztetés. A fű sárga színét nem csak víz és tápanyaghiány, hanem a gyökérzet levegőhiánya is okozhatja. 

Search engine powered by ElasticSuite