A füvesítés fűmag kérdése is

A sikeres füvesítés a fűmag függvénye lesz, annak minősége ugyanis nagyban meghatározza, hogy mennyire leszünk elégedettek az eredménnyel.

A füvesítés fűmag kérdése is

 

A sikeres füvesítés a fűmag függvénye lesz, annak minősége ugyanis nagyban meghatározza, hogy mennyire leszünk elégedettek az eredménnyel. A színvonal mellett olyan tényezők is közrejátszanak, mint a válogatásban szereplő fűfélék tulajdonságai, illetve ezek összepasszolása a környezeti jellemzőkkel. Az sem lényegtelen, hogy milyen típusú gyepet szeretnénk kialakítani, a cél inkább egy esztétikus pázsit vagy egy játékra alkalmas terület?

Hogyan lássunk neki a feladatnak?

Mielőtt bármibe belefognánk, fel kell mérnünk, hogy milyen típusú fűmagra lesz szükségünk. Ehhez tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen tulajdonságok jellemzik azt a környezetet, ahova a gyepet telepíteni szeretnénk. Az egyik fontos kérdés rögtön az elején, hogy milyen növényzetet találunk pillanatnyilag a helyszínen. 

Ha túlságosan gyomos a kert, akkor először gyomirtásra lesz szükségünk, amit mechanikusan vagy a megfelelő szerek alkalmazásával valósíthatunk meg. Az előbbi gyakorlatilag kapálást jelent, ami fáradságos munka, ráadásul nem is olyan eredményes, mint az erre a célra kifejlesztett készítmények.

A fák, nagyobb bokrok esetén, illetve ha az ingatlan tájolása olyan, akkor számba kell vennünk az árnyék jelentőségét is. Más fűfélék fogják jól érezni magukat az árnyékban, s megint más típusokat érdemes a napsütötte részekre vetni. De ne szaladjunk ennyire előre!

 

Szeretnénk automata öntözőrendszert?

pázsit locsolása

Habár utólagosan is megvalósítható, ha éppen gyepesítés előtt állunk, jobb, ha előre gondolkodunk. Igazán esztétikus eredményt akkor fogunk elérni, ha az öntözőrendszer elemeit elrejtjük a föld alá. Ez azért is fontos, mert így biztosan nem fognak balesetet okozni a szanaszét heverő tömlők, másrészt pedig nem fognak akadályt képezni a fűnyírások alkalmával sem. A pázsit akkor lesz mutatós, ha elegendő vizet kap, ezért valamilyen megoldást mindenképpen választanunk kell.

Ha automata öntözőrendszer mellett döntünk, akkor is üde maradhat a fű, ha például elutazik a család nyaralni vagy fáradtan, az egész napos munka után már senkinek nincs kedve a locsolással bajlódni.

Telepítés előtt még a vakondhálókra is érdemes gondolni, hiszen a kisebb-nagyobb kupacok bizony jelentős mértékben rontják az összképet.

 

Füvesítés, fűmag választása

A sikeres füvesítés egyik kulcsa az ideális fűmag kiválasztása lesz. Árnyékos terület esetén válasszunk árnyéktűrő fűmagot! Amennyiben azonban minden évben nagy szárazsággal küzdünk a kertben, akkor a szárazságtűrő fajták lesznek ideálisak. Ha ritkábban szeretnénk füvet nyírni, akkor lassabban növekvő változatok mellett is dönthetünk.

Ne feledjük azt sem, hogy az igénybevétel is számít. Más fűmagkeverék javasolt, ha háziállataink vannak, ha a gyerekek sokat hancúroznak a gyepen, vagy ha rendszeresen sportolni szeretnénk rajta, s megint más, ha a pázsit inkább látványelemként szolgál a kertben. Előbbi esetben a sportfűmagok fognak inkább beválni. Webáruházunk széles választékot kínál mindegyik helyzetre, így biztosan meglesz a tökéletes fűmag, amellyel később is elégedettek lehetünk.

 

Mi következik a fűmag kiválasztását követően?

A talaj előkészítése után tavasszal vagy ősszel érdemes belefogni a fűmagok vetésébe. Használhatunk ehhez vetőgépet is a még szebb eredmény érdekében. A szórás azonban mindenképpen legyen egyenletes, akkor is, ha kézzel dolgozunk. 

Kétszer menjünk végig a területen, s figyeljünk, hogy se túl kevés magot, se túlságosan sokat ne vessünk. Az előbbi látvány szempontjából hoz kedvezőtlen eredményeket, az utóbbi pedig növeli a gombás megbetegedések kockázatát, ami tönkreteheti az egész gyepünket.

Egy kis gereblyézést követően jöhet az esőztető öntözés.

Search engine powered by ElasticSuite