homlokzati-hoszigeteles

A homlokzati hőszigetelés szükségessége

A homlokzati hőszigetelés szükségessége, előnye és hátránya.

A homlokzati hőszigetelés szükségességét talán senkinek sem kell megmagyarázni. Hiszen ennek a szigetelésnek az egyik legfontosabb célja, hogy a fűtésszámlák a csökkenjenek. A homlokzati hőszigetelésre a polisztirol mellett legoptimálisabb megoldás lehet a kőzetgyapot használata.

A kőzetgyapot hőszigetelő képessége kiváló. Ezen képességének kiváló hőveszteség csökkenthető.  Már ami a falakon keresztül hőveszteséget illeti. Ezzel a módszerrel a homlokzati hőszigetelés teljesen megoldható.

A homlokzati hőszigetelés előnyei

homlokzati-hoszigeteles

A hőszigetelésen kívül más fontos feladatokat is ellát a homlokzati hőszigetelés.

Vagyis nemcsak a hőveszteséget minimalizálja, hanem tűzvédelmi szempontból is védelmet nyújt.

Ugyanis például a kőzetgyapot olvadási pontja 1000 Celsius fok felett van. Ezáltal ha valamilyen okból tűz keletkezik, az épület szerkezete biztonságban van. A homlokzati hőszigetelés tehát a lakók és a berendezés védelmére is szolgálnak.

Ezen kívül a hangszigetelés is biztosítható a szigetelés által. Ez pedig azt jelenti, hogy a nem kívánatos zajokat ki lehet vele szűrni. Így biztosítva van a lakóépületben a pihenéshez vagy egyéb tevékenységhez szükséges csend és nyugalom.

Akkor szükséges a homlokzati hőszigetelés tehát?

homlokzati-hoszigeteles

Nézzük meg pontosan, hogy mekkora felületről van szó, amikor a homlokzati hőszigetelésről beszélünk? Szabad szemmel is jól látható, hogy a homlokzat egy épületnek jelentős falfelületet alkotja. A külső burkolat legnagyobb felülete ez a rész.

Ha nem szigeteljük a homlokzatot, a hőveszteség aránya igen magas lehet. Akár 30 -35 %-ot is meghaladhat. Mindez természetesen a homlokzat megfelelő szigetelésével elkerülhető.

Akkor máris megoltuk a kérdést, hogy a homlokzati hőszigetelés szükséges. Akár új házról, épületről van szó, akár egy régi felújításáról, a szigetelés elkerülhetetlen és szükséges feladat.

A homlokzati hőszigetelés ára a későbbiekben még megtérül. Hiszen azal, hogy minőségi hőszigetelő anyag ot használunk homlokzat szigetelésére, minimálisan csökkentjük a hőveszteséget. Kevesebb lesz a számlánk akár fűtésről, akár hűtésről van szó.

Ilyen kiváló minőségű kőzetgyapot például a Rockwool és a Knauf Insulation.  Márkák közül jó minőségű hőszigetelésre alkalmas a Polisztirol /EPS/ is, a Carboland eps például.

A homlokzati hőszigetelés további jelentősége

homlokzati-hoszigeteles

A homlokzati hőszigetelés nemcsak gazdasági szempontból jelenthet megtakarítást egy épület számára. Hanem nagy jelentőséggel bír a környezetvédelem szempontjából is. Ugyanis a szigetelés által csökken a szénmonoxid kibocsájtás is és sokat a természeti erőforrások felhasználása is nő.

A homlokzati hőszigetelés a felsoroltakon kívül a penész kialakulásának veszélyétől is védi a belső falakat. Az épület akusztikai hatását növeli, javítja a homlokzat esztétikai megjelenését is.

Megvédi a külső falakat, a ház egész szerkezetét a légköri hatásoktól. Gondolunk itt konkrétan a fagyra, magas pára tartalomra, hőmérsékleti ingadozásokra. A túlzott meleget és a hideg keményet nagy mértékben felfogja.

Milyen vastagságú legyen a homlokzati hőszigetelés?

Természetesen a homlokzati hőszigetelés vastagsága a szabványnak megfelelő kell, hogy legyen. Ezeknél a szabványoknál teljesülniük kell az épület szigetelésére vonatkozó előírásoknak.

Vagyis a homlokzati hőszigetelés vastagsága meg kell, hogy feleljen az U hőátbocsátási standard értékének. Ez az érték hőtechnikai számításokon alapul. Minél vastagabb a szigetelés, annál kevesebb a hőveszteség természetesen. Ezért nem érdemes takarékoskodni a szigetelés vastagságán.

Ha például a Rockwool kőgypottal szigetelünk, többféle konstrukciót is választhatunk. Van például vakolható, átszellőztetett és szerelt verzió is. Főleg ipari csarnokok esetén áll még a falkazettás módszer is.

A homlokzati hőszigetelés ára függ tehát a szigetelési módtól és rendszertől. Befolyásolják még a hőszigetelő tulajdonságait az egyes termékeknek. De szerepet játszik a költségek alakulásában a hőszigetelő anyagok vastagsága, a homlokzat nagysága, a kivitelezés minősége és egyéb tényezők is.

Homlokzati hőszigetelési megoldások

Vakolható homlokzati hőszigetelő rendszer manapság az egyik leggyakrabban alkalmazott szigetelési eljárás. Az angol rövidítést használva ezt a módszert gyakran ETICS-ként nevezik. Ez az Extemal Thermal Insulation Composite Systems rövidítéséből származik.

homlokzati-hoszigeteles

Lényege nagyon egyszerűen elmagyarázva, hogy a szigetelőlemezek a csupasz téglafalra készültek. Rögzítésük ragasztóval vagy mechanikus módon dübelekkel történik. Ezt pedig vékony vakolattal fedik be.

Ez a vakolat természetesen színezhető. Így az építtető vagyis a ház tulajdonosa nem kell, hogy a szigetelés miatt változtasson elképzelésein. Tehát az új épület a homlokzati hőszigetelés után is esztétikus külsővel bír majd.

Szerelt, átszellőztetett homlokzatburkolati rendszer a szigetelés másik közkedvelt formája. Ezt az irodaházaknál vagy középületeknél használ. Lényege hogy a burkolat és a szigetelés között átszellőztetett szerkezet, légréteges formában. Ezen burkolat anyaga igen széles skálán mozog.

Lehet akár mázas kerámia, műanyag tábla vagy fémlemez, falemez de kőlap is. Ezeknek a szigeteléseknek elsősorban a külső mechanikai hatások védelme a feladata. Illetve az időjárás okozta hatások ellen nyújt védelmet. Ilyen a szél, UV sugárzás vagy a csapóeső.

Homlokzati szigetelési hibák

Egyik alapvető hiba ami előfordul a homlokzati hőszigeteléseknél, amikor nincs idő megvárni, hogy a fal tökéletesen megszáradjon. Szorít a határidő, felteszik a még nedves falra a szigetelést. Ez a falban maradt nedvességet felszívja, ezzel csökken a hőszigetelő képessége.

homlokzati-hoszigeteles

Másik hiba ha a szigetelés az ablakok cseréje előtt történik. Ezáltal az ablakok szigeteletlenek maradnak, gyengébb lesz a homlokzati szigetelés energia megtakarítása. Ugyanis hiába jól szigetelt a fal, ha az ablakok nem megfelelően zárnak.

Problémát okozhat még, ha a szigetelendő homlokzat megfelelő előkészítése nem történt meg. Ez főleg felújítandó házaknál visszatérő hiba. Ha nincs leverve a máló vakolat és nincs portalanítva a felületet kellőképpen.

A dubelezés elmaradása is lehet oka a homlokzati hőszigetelés elégtelenségének. Hiszen ha elmarad a dubelezés, akkor a ragasztó önmagában nem fogja megtartani a szigetelő anyagot a homlokzaton.

 Nem lesz képes ellenállni olyan sokáig az időjárás viszontagságainak . Sokkal jobban ki van téve az épület a matrac effektusnak . A hőtágulás következtében. Sőt a magas épületek a szél szívó hatásának is kevéssé ellenállni a dübelezés hiányában.

Mitől lehet még jobb egy homlokzati szigetelés?

Azzal mindenki tisztában van, hogy a homlokzat és a lábazat hőszigetelése nem olcsó, nagyságrendileg milliós beruházás. Hiszen építendő vagy felújított házunk energia hatékonyságát meg az elkövetkező évtizedekre.

Ezért az elsődleges és legfontosabb feladat a megfelelő, hozzáértő kivitelező kiválasztása. Aki referenciákkal rendelkezik, garanciát vállal a munkájáért és megvan a gyakorlata is ezen a téren.

A teljesség igénye nélkül próbáltuk felsorolni a lehetséges okokat amiért egy homlokzati hőszigetelés nem valósítja meg az elvárásokat. S nem úgy teljesít, ahogy egy jó szigetelésnek teljesítenie kéne.

Ha azonban megtaláljuk a megfelelő szakembereket , akkor ezek a homlokzati hőszigetelési hibák nem fordulhatnak elő . A homlokzati hőszigetelési ár sem fog soknak tűnni, hiszen a fűtés számlák kapcsán visszahozza az árát.

Milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járhat a homlokzati hőszigetelés?

Ha erre a kérdésre fogunk válaszolni, azt homlok azt tudjuk mondani, hogy a szigetelés szinte csak előnyökkel jár. Ilyen esetben mindig hosszú távra tervezünk, tehát a jövőt biztosítjuk be ha belevágunk.

homlokzati-hoszigeteles

Az a kis kényelmetlenség pedig amivel egy ilyen felújítás jár, bőven visszatérül majd nekünk. Amikor télen élvezzük a lakásunk melegét, nyáron a hűvösséget. Na és persze a számlák miatt sem kell aggódnunk, mert nem lesznek magasak.

Hőszigetelő termékekkel kapcsolatban, bővebben itt talál további információkat.

Kérjen árajánlatot még ma!

Több információra van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot vagy minket a Facebook oldalunkon

 

 

Search engine powered by ElasticSuite