A kert tervezés 7 fontos szabálya

A kert tervezés 7 fontos szabályát, mindig tartsuk szemelőtt

Ha kert tervezésen törjük a fejünket, át kell gondolnunk néhány dolgot. Ez az izgalmas feladat nem is annyira egyszerű, mint amilyennek látszik. Érdemes átgondolni minden lépést, mielőtt a kivitelezést megkezdjük. Hiszen a kert tervezés ötletek nem rövidtávra, hanem akár 15-20 évre is szólnak.

A kert tervezés alapfeladatai

  1. Igények meghatározása

 

kert tervezés

Kezdő lépésként az igényt kell meghatároznunk, hogy milyen kertet is szeretnénk kialakítani magunknak. Nem mindegy, hogy konyhakertre, gyepre, virágoskertre vagy éppen pihenő részre vágyunk-e igazából?

Az sem mindegy, hogy egy már meglévő kert, udvar átrendezését vettük tervbe. Vagy egy teljesen üres telken kezdünk hozzá a kert tervezés feladataihoz. Amennyiben nincs gyakorlatunk ezen a téren, érdemes szakember tanácsát, segítségét is kikérni.

Ha a kert tervezést olyan területen végezzük, ahol már vannak növények akkor a feladatunk még összetettebb lesz. Hiszen el kell döntenünk, hogy a már meglévő növényeket megtartjuk vagy teljesen újakat telepítünk.

 

  1. A meglévő növényzet megtartása vagy új telepítése

kert tervezés

 

Ha már olyan udvart mondhatunk a magunkénak ahol vannak fák, cserjék és egyéb növények, mit gondoljunk át? Első kérdés, hogy melyiket szeretnénk mindenképpen megtartani? Aztán a következő, hogy melyiket tartjuk feleslegesnek.

Érdemes a fák kivágását és elpusztítását alaposan átgondolni, hiszen azok pótlása nem könnyű feladat. Valamint nemcsak árnyékot biztosítanak hanem a levegő tisztítását is elvégzik. Ezért ha a kert tervezésünk egészébe bele illenek a fák, ne bántsuk őket.

Szükség lehet a megfiatalításukra, ehhez ágaprítót használhatunk. Amennyiben kártevők ellen is védelmet szeretnénk biztosítani, kitűnő permetező gépek és szerek vannak erre a célra. Érdemes úgy válogatni, hogy örökzöld és lombhullató fák is szerepeljenek a repertoárban.

Ha a telket belátás ellen akarjuk biztosítani, a kert tervezés része a sövény telepítése. Ha még nincs, ültető szerszámok, berendezések segítségével megoldhatjuk. A már meglévő sövényt viszont gondozni kell. Ehhez nyújtanak segítséget az elektromos sövényvágók.  

  1. A kert tervezés nem csak növényekből áll

kert tervezés

Kertünk, udvarunk az a hely ahol szívesen megpihenünk. Érdemes tehát a növényvilágát úgy összeválogatni, hogy minden évszakban legyen miben gyönyörködni. Fontos még a talaj minőségének és a fényviszonyoknak megfelelő növényeket ültetni.

Általában az utcafront felőli részt szokták a leglátványosabbra tervezni az emberek. Viszont a kert tervezés szempontjából ez nem mérvadó. Ha valaki úgy gondolja, hogy saját magának akar szépet alkotni, megteheti. Teljesen egyéni ötletek megvalósítása is megengedett.

Szép kertnek szép útjai kell, hogy legyenek. Nem mindegy, hogy milyen látványt nyújt a kerten végig futó utak képe. Ezért a díszkavicsok használata az udvar és a kert képét nagyon "fel tudják dobni" Ha pedig növények vannak, öntözésre is szükség lesz.

 

 

  1. Öntözés, locsolás vagy esőztetés?

kert tervezés

 

Amikor a kert tervezésen töprengünk az öntözésről sem szabad megfeledkezni. Mindenképpen át kell gondolnunk, hogy mennyi időt, pénzt és energiát tudunk áldozni a locsolásra. Hiszen nem mindegy, hogy mivel öntözzük kedvenc növényeinket.

Hiszen léteznek egyszerű tömlők és tartozékok. Ezekhez öntözőfejek csatlakoztathatóak. Így a vízzel való ellátását a kerti növényeknek manuálisan oldjuk meg. Bár ez elég hosszadalmas elfoglaltság, sokak szerint az esti vagy a hajnali locsolás kikapcsolódást is jelent egyben.

Persze léteznek sokkal komolyabb megoldások is, amikor egész öntözőrendszerek telepítésével oldjuk meg az esőztetést. Így nem kell órákat eltölteni a gyep vagy a növények öntözésével. A házi vízmű illetve a szivattyú üzemeltetése pedig már egy komoly megoldás arra, hogy akár teljesen automatikusan oldjuk meg a locsolást.

Mindenki maga tudja, hogy mennyi fér bele a budge-be. Viszont az sem mindegy, hogy a növények a kertünkben mennyire szárazságtűrők. Hatékony megoldás lehet az esővíz tárolók használata is. Hiszen az esővíz ezáltal később is felhasználható.

 

  1. Kert tervezéskor tűzrakó helyre is szükség van?

 

kert tervezés

Akik nemcsak a kertben szeretnének gyönyörködni, komfortossá tehetik az udvar bizonyos részét. Hiszen a szabadban főzni és enni az mindennél hangulatosabb lehet. Így akár hétvégén is kikapcsolódhat bárki a saját kertjében, anélkül, hogy elutazna.

Egy bográcsban főtt pörköltnek vagy halászlének az íze teljeséggel más mintha a konyhában főztük volna meg.

A bográcsozáshoz ma már sokan nem is tűzifát hanem gázrózsát használnak. Ezeket a gázszerelvényeket szakboltokban érdemes megvásárolni. A sütőtárcsa állványos gázégővel a tűzrakás nehézségeitől kímél meg bennünket. A bográcsok mérete viszont attól függ, hogy mekkora a társaság aki a kerti finomságot el fogja fogyasztani.

Ha kinti sütésről van szó a grillezés elengedhetetlen egy ilyen alkalomkor. Akár valamilyen húsról van szó, akár zöldségekről az íze egészen más lesz ha grillsütőn készül el. Az öntvény edények és flekken sütők szintén jó szolgálatot tesznek egy ilyen sütögetés alkalmával.

Ha pedig úgy döntünk, hogy egész regimentet szeretnénk vendégül látni a kertünkben, az sem probléma. Hiszen a gulyáságyúban készült különlegességet sokáig fogják még emlegetni a vendégeink és senki nem marad éhen garantáltan.

 

  1. Kert tervezés során a hulladékokról sem feledkezzünk meg

 

kert tervezés

Amikor a kert tervezés szóba kerül nem csak arra kell gondolnunk, hogy növényeket ültetünk és jókat főzünk majd. Hiszen a felelősségteljes tulajdonos már előre számít a szemétre, lomra  is ami majd keletkezik a kertben, udvaron. Ezeknek az eltakarítása nem jelent gondot ha előre számítunk rá.

Ezért érdemes már előre beszerezni szeméttároló kukákat és szemeteszsákokat. Fontos a keletkezett hulladék szelektív tárolása is, erre is van megoldás bőven, akár földbe süllyeszthető formában is. Az elhalt növényeket illetve a növényi hulladékot praktikus már eleve komposztáló edényben gyűjteni.

A kerti utak tisztántartására speciális szerszámokat lehet használni. Ilyen a gereblye, lombseprű, ágvágó fűrész, metszőolló. Mindezek használata mellett nemcsak tiszta és rendezett lesz az udvar és a kert, de a növények is meghálálják a gondoskodást. Amennyiben nincs tapasztalatunk ezen a téren, itt sem szégyen szakember segítségét, tanácsát kikérni.

 

  1. Kártevők, rovarok elleni védelem

 

Ahol növények vannak ott természetesen a kártevők és rovarok is elszaporodnak előbb vagy utóbb. Így aztán a kert tervezés folyamán fel kell készülnünk a védekezésre ellenük. Ez bizony megint nagy felkészültséget és odafigyelést igényel.

Kertünket az apró bogaraktól kezdve a madarakon át a rágcsálókig dézsmálhatja sokfajta élőlény. Ezek ellen védekezni nem egyszerű, ám ha időben elkezdjük, nem szaporodnak el. Tudnunk kell ehhez azért, hogy nem minden bogár és madár kártevő. Vannak kimondottan hasznosak is. Érdemes ezekkel tisztában lennünk.

Használhatunk kézi vagy motoros permetezőket. Madár riasztó berendezéseket. csapdákat és minden egyéb felszerelést ami védelmet nyújt. Van aki meg akarja ölni a kártevőket, de vannak emberek akik csak elriasztani szeretnék vagy élve rabul ejteni.

Kertünk, udvarunk az az életterünk amit teljesen magunk ízlése szerint alakíthatunk ki. Úgy rendezhetünk be ahogy nekünk tetszik. Hiszen a mai rohanó világban kell egy hely, ahol kikapcsolódhatunk. Ahol a testünk és a lelkünk is megpihenhet. Erre tökéletesen alkalmas egy jól megtervezett kert, udvar.

 

Maradt még kérdésed?

Kérj    árajánlatot    még ma!

Keresd ügyfélszolgálatunkat telefonon: +36 30 892 3055 vagy írj nekünk!

Több információra van szükséged? Vedd fel velünk a    kapcsolatot    vagy kövess minket a    Facebook    oldalunkon. 

Rendelés után akár egy munkanapos szállítással, készséggel állunk rendelkezésedre!

Search engine powered by ElasticSuite