otthonteremtési támogatasok

OTTHONTEREMTÉSI TÁMOGATÁSOK

Cikkünkben összegyűjtöttük a jelenleg igényelhető, már meglévő és újonnan induló támogatásokat.

Már meglévő támogatások

 

1) CSOK támogatás

Egy vissza nem térítendő támogatás használt lakás vásárláshoz, új lakás vásárláshoz és építéshez, melynek összege a meglevő és vállalt gyermek/ek számától függ.

Elérhető támogatás min 600.000 Ft, max. 10.000.000 Ft.

 

2) CSOK hitel

Ez egy CSOK-hoz kapcsolódó kedvezményes lakáshitel, ami legalább két gyermek után igényelhető CSOK támogatás mellett kérhető.

Elérhető támogatás min. 10.000.000 Ft, max. 15.000.000 Ft.

 

3) Falusi CSOK

A falusi CSOK a CSOK speciális típusa, ami tanyákon és meghatározott, preferált kistelepüléseken jelent komoly támogatást egy felújítandó vagy korszerűsítendő ingatlan megvásárlásához, valamint egy meglévő lakás bővítéséhez, korszerűsítéséhez. A falusi CSOK kizárólag használt ingatlanhoz igényelhető, a vásárlásra a támogatás maximum 50%-a fordítható, a többit felújításra és/vagy korszerűsítésre kell költeni.

Elérhető támogatás min. 600.000 Ft, max. 10.000.000 Ft.

 

4) ÁFA-visszaigénylés

2020-tól a falusi CSOK-kal érintett korszerűsítés és/vagy bővítés hitelintézet által elfogadott költségvetésében szereplő költségek áfája maximum 5 millió Ft-ig visszaigényelhető. Ugyancsak maximum 5 millió Ft forgalmi adót igényelhetnek vissza azok, akik az úgynevezett preferált települések valamelyikén építkeznek (melyek megegyeznek a falusi CSOK településeivel).

 

5) Babaváró hitel

A babaváró hitelt azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. A hitel az első 5 évben mindenképpen kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt legalább egy gyermek születik, akkor a futamidő végéig az is marad. További kedvezmény, hogy a gyermek születését követően a törlesztés 3 évre felfüggeszthető. A második gyermek születésekor elengedik a fennálló tőketartozás 30%-át, valamint ekkortól újabb 3 évre életbe lép a törlesztési moratórium, míg a 3. babánál a teljes még meglévő adósságot elengedik. A babaváró hitel és a CSOK között fontos különbség, hogy a babaváró hitel esetében a folyósítást követően született gyermekekre ad támogatást, addig a CSOK a meglévő gyermekekre is igénybe vehető.

 

6) Gyermekek után járó jelzáloghitel elengedés

2019. július 1-től már a második gyermek után is jár az 1 millió Ft hitelelengedés, míg a harmadik babánál 4 millió Ft-tal, további gyermekeknél pedig újabb 1-1 millió Ft-tal faragható le a fennálló lakáshitel-tartozás. Fontos kitétel ugyanakkor, hogy a lehetőség kizárólag a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre vonatkozik.

 

Új támogatások

 

1) 5% Áfa új építésű lakásokra

A 2021. január elsejétől az új építésű otthonok értékesítésének áfatartalmát 27%-ról 5%-ra csökkentik, a 2022. végéig épülő újépítésű lakásokra vonatkozóan. A lehetőséggel bárki élhet, ugyanis jelen állás szerint nem kötik sem családi állapothoz, sem gyermekvállaláshoz.

 

2) 5%-os Áfa visszaigénylés CSOK-osoknak

A 2021. január 1. után vásárolt újépítésű ingatlanok esetében ez az 5%-os áfa is visszaigényelhető lesz akkor, ha valaki CSOK-ot is igényel.

 

3) Vagyonszerzési illetékmentesség CSOK-osoknak

Az otthonteremtési program negyedik új eleme az illetékmentesség. 2021-től a lakásvásárlások után nem szükséges megfizetni az illetéket mindazoknak, akik CSOK támogatás igénybevételével vásárolják meg otthonukat. Az új támogatás nem csak az új építésű ingatlant vásárlóknak jelenthet nagy segítséget, a kedvezmény a használt lakásba költözők számára is elérhető lesz.

 

4) 50%-os felújítási támogatás 3 millió forintig

Az otthonfelújítási támogatás azoknak szól, akiknek már megvan a saját otthona. A legalább egy gyermeket nevelő családok esetében, lakhatási körülményeinek javítása érdekében, a lakásfelújítási költségek felét utólag visszatéríti az állam, legfeljebb 3 millió forintig. Vagyis, ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét, de maximum 3.000.000,-Ft-ot az állam visszautalja a részére a meghatározott feltételek teljesítése mellett.

 

5) Többgenerációs CSOK

2021. január 1-től, aki beépíti egy családi ház tetőterét, igénybe veheti a CSOK-ot, ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet. Eddig ehhez a CSOK lakásbővítési támogatását lehetett igényelni, amely lényegesebb kisebb összeg, mint a tetőtér-beépítési támogatás.

Támogatás mértéke 600.000-10.000.000,-Ft + támogatott hitel lehetősége

 

6) MNB Kamatmentes lakáshitel

Megjelent a hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank “Új Otthon Program” bevezetésével támogatná az új, “zöld” lakások vásárlását, építését. Ezen program keretében kamatmentes lakáshitelt is lehetne igényelnie a családoknak közvetlenül a jegybanktól, melyet új építésű lakások vásárlására, lakásépítésre lehetne fordítani. De akár a kivitelezők is részesülhetnek a kedvező konstrukció előnyeiből. Új építésű – “zöld” és energiatakarékos – lakások vásárlására, építésére lehetne fordítani az új kamatmentes kölcsönt.

Search engine powered by ElasticSuite