tető készítés alapjai, nyeregtető, tető készítés házilag, tető készítés nm ár

Tető készítés alapjai 5 pontban

A tető készítés alapjait összefoglaltuk 5 fontos témában. ✅

A tető készítés alapjait mindenkinek érdemes elsajátítani. Amikor megvan az alap és már a falak, akkor jöhet a tető.

Sokak szerint a tető a ház legszebb éke, vagyis a koronája. Tehát a tető készítés házilag való kivitelezése nem ajánlott, csak ács szakembereknek.

A tetőnek az elsődleges és legfontosabb feladata, hogy megvédje otthonunkat az időjárás viszontagságaitól. Esőtől, hótól, széltől vagy akár az erős napsugárzástól.

Tehát a belső terek megóvása a funkciói közül a legfontosabb. Ezt a feladatot pedig csak egy professzionálisan megépített és kiváló minőségű tető tudja maradéktalanul teljesíteni.

 

1. Ácsmunka a tető készítés alapjai közül az első

Az ácsmunka több rétegből tevődik össze. Ezek a rétegek képzik majd az új ház tetőszerkezetét. Először  a fedélszerkezetet készíti el az ács.

A tető készítés alapjai közül ez az egyik legfontosabb teendő, amit csak szakember végezhet.

Miért? Mert a fedélszerkezet feladata, hogy a terheléseket amik keletkeznek átadja a többi szerkezetnek. Itt olyan terhelésekre gondolunk például mint a szél, a hó súlya vagy a tető tömege.

Nem mindegy hát, hogy a fedélszerkezet mennyire stabil és mennyire minőségi anyagból készül.

A tető vázszerkezetének elkészülte után következik a fóliázás. Ez egy kritikus pont a minőségi tető, és a hőszigetelés szempontjából. Szarufák közti szigetelés beépítése esetén, a lécezés alá páraáteresztő fóliát építünk be.

Annak érdekében, hogy ha az alsó párazáráson keresztül, mégis nedvesség jutott a szerkezetbe, azt kiengedjük a cserép alatti átszellőztetés felé.

Amint elkészült a fóliázás, jöhet a lécezés. Itt olyan faanyagok használatát kell biztosítani amik alkalmasak a cserepek megtartására. Hiszen a cserepek ide kerülnek majd  a folyamat végén.

A lécek távolságát mindig az adott cserép típusa, és a tető hajlásszöge határozza meg.

2. Bádogozás

Ha azt gondolta valaki, hogy ezzel készen van minden és jöhet a végső réteg, téved. A tető készítés alapjai közül a következő lépés szintén fontos.

Vagyis a bádogozás kihagyhatatlan. Mert ha eső vagy hó jön a bádog részek komoly jelentőséggel bírnak.

Miről is van szó? Természetesen elsősorban az ereszcsatornákról. Ezek a bádogból készült elvezető csatornák hivatottak a felesleges vízmennyiség levezetésére.

Az ereszcsatorna a legutolsó lépésben a cserepezés után kerül fel, de a csatornatartó vasakat már érdemes ilyenkor elhelyezni.

Ezenkívül még felkerül az oromszegély, a kéményszegény és a lefolyócsövek is. Mindezek anyaga bádog, vagy magasabb esztétikai igény esetén lehet réz, festett alumínium, vagy akár színes műanyag is.

Csak ezután jöhet a cserepezés.

3. Cserepezés

Ha tetőfedésről van szó, legtöbben erre gondolnak, vagyis a cserepek felrakására. Ez a legismertebb része a tetőfedésnek. Pedig ez már a tető készítés alapjai közül a harmadik fázis úgymond.

Mindesetre ez a rész a leglátványosabb része a tetőkészítésnek.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy komoly feladata van a cserépnek az épület tetején. Kiemeli a ház stílusát, ezért összhangban kell lennie az épület többi stíluselemével.

Na és persze védelmet nyújt a csapadék, a nap vagy éppen a por ellen is. Ahogy ezt már korábban említettük is.

A megfelelő cserepek kiválasztása sem egyszerű feladat. Tulajdonképpen ez is hozzátartozik a tető készítés alapjaihoz. Rengeteg szempontot figyelembe kell venni mielőtt a megfelelő cserép mellett voksolunk.

Ilyen például az éghajlat, az épület fekvése. Fontos még a tetőszerkezet hajlásszöge is.  Nem minden cserép alkalmas minden formára.

Régebben nem cserepek voltak a háztetőn. Erre a célra főként szerves anyagokat használtak. Elsősorban növényi eredetű fedelek készültek.

Ilyen ősi módszer volt a nádfedő, zsúpfedő, zsindelyfedés  vagy deszkafedés is.

4. Cserepek anyaga

A tető készítés nm  ára sok mindentől függ. A mai modern építészet cseréppel dolgozik. Ezen belül az égetett agyagcserép és a betoncserép a legnépszerűbb.

A kalkulációnk során ne feledkezzünk meg fontos információk beszerzéséről. Vagyis, hogy mennyi a tető felületi mérete. Mert ugye az anyagszükséglet ehhez kapcsolódik.

Valamint nem mindegy, hogy lapos tető, nyeregtető, sátortető, félnyereg tető vagy kontytető kerül arra a bizonyos házra. Esetleg más tetőtípust szeretnénk magunknak.

Ezen kívül nagyon fontos hogy egy tetőfedés nem csak alapcserépből áll. Mindig rendszerben kell gondolkodni.

A tervezésnél, és a költségszámításnál figyelembe kell venni a gerinc-, szellőző-, elosztó kúpcserepeket, hófogókat, szellőzőszalagot és minden egyéb kiegészítőt.

A tető készítés alapjai közül ez nem egy látványos elem, de ahhoz, hogy a tetőnk sokáig kiszolgáljon bennünket, elengedhetetlen tényező.

 

5. A tetőszigetelések fontossága

A tető készítés alapjai ezzel még nem váltak ismertté. Hiszen a tetőszigetelésnek is igen csak nagy jelentősége van. Itt nemcsak azért hangsúlyozzuk a fontosságát, mert kellemetlen ha beázik a tető.

Tudnunk kell, hogy az épületek struktúrája egy összetett rendszer. Legalábbis jó esetben annak kell lennie. Ha hasonlítani akarnánk valamihez, talán az emberi szervezethez hasonló.

Ezért nagyon fontos, hogy ne legyen kispórolva semmi fontos rész ebből a rendszerből. Ha így kevésbé olcsó is a tetőszerkezet, később a rezsiköltségek kapcsán ennek ára busásan megtérül.

Ha a ház jól megtervezett és kiválóan kivitelezett a hőérzet is más benne. Tehát a tetőszigetelésen sok múlik. A fűtésszámláknak akár 20-30%-a is adódhat abból ha a tető nincs kellően szigetelve.

Vagyis a meleg itt is elillanhat könnyen és gyorsan. Ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy a tetőtér készítés alapjai között a tetőszigetelés is nagyon fontos.

Nem csak a csapadékvíz szigetelésének kell megfelelőnek lennie. Hanem a ház, épület tető- illetve homlokzati hőszigetelése is rendben kell, hogy legyen.

 

A tető szerepe a házon

Mindezen információk alapján láthatjuk, hogy a tető az épület fontos teherhordó szerkezete. Ezért megfelelő stabilitása kulcsfontosságú szempont az építkezés folyamán. A megfelelő tető formáját és kialakítását ami az épülethez illik, előre meg kell tervezni.

A tetőfedés típusát, színvilágát és az anyagát már a tervezés során meg kell határozni. Majd amikor a kivitelezésre kerül a sor szakszerűen véghez kell vinni. Persze minden részletre kiterjedően. Ami pedig a célt illeti, az egyértelmű. Vagyis, hogy a tető évtizedekig időtálló legyen. Na és persze az esztétikus látvány sem elhanyagolandó.

A tető készítés alapjaihoz tehát több minden is hozzátartozik. Ha összességében szeretnénk megvizsgálni ezt a folyamatot, elmondhatjuk, hogy a második legköltségesebb része az építkezésnek. Viszont egyetlen anyagon vagy munkálaton sem érdemes és szabad spórolni ezen a téren.

Nemcsak az anyagok minősége de a szakemberek kiválasztása is nagyon komoly feladat. Ne siessük el, válasszuk ki körültekintően a kivitelezőt.  Legyen szó ácsról, bádogosról vagy bármelyik szakemberről, fontos a munkája. Referenciák és kellő múlt hiányában elég kockázatos ilyen munkát végeztetni.

Ha kész a tető

Nem érdemes az olcsóbb megoldást választani. Hiszen a mondás is úgy tartja, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ez bizony a tető készítésre is teljesen igaz. Ha stabil és szép tetőt akarunk, akkor minőséget vásároljunk és megbízható szakemberekkel végeztessük a munkát.

Ha nem is ismerjük a tető készítés alapjainak minden részét, találhatunk kiváló kivitelezőt. Aki garanciát vállal a munkájáért és akinek olyan tető kerül ki a keze alól, amilyet megálmodtunk az otthonunk, házunk tetejére.

Tehát nem habozzunk, keressük meg azokat a vállalkozókat, akiknek már kikerült a keze alól néhány remek munka.

A tető teszi fel az i-re a pontot úgymond a házon. Legyen hát a tetőnk tényleg az otthonunk éke, koronája.

 

Maradt még kérdésed a tető készítés alapjaival kapcsolatban?

Kérj árajánlatot még ma!

 

Keresd ügyfélszolgálatunkat telefonon: +36 30 892 3055 vagy írj nekünk!

 

Több információra van szükséged? Vedd fel velünk a kapcsolatot vagy kövess minket a Facebook oldalunkon.

 

Rendelés után akár egy munkanapos szállítással, készséggel állunk rendelkezésedre!

Search engine powered by ElasticSuite