Lazúrok, faápolók

A falazúr egy gyanta alapú festék, melynek feladata a faszerkezetek megóvása, színének felfrissítése

Megtekintés mint

1-24 a(z) 41 elemből

Page
oldalanként

Falazúrok, faápolók


A vékony- és vastaglazúrok kiemelik a faanyagok, bútorok, épületszerkezetek színét és természetes mintázatát, ugyanakkor meg is óvják a fát a környezeti hatásoktól, az idő előtti öregedéstől. Faápoló kínálatunkban megtalálja a legkiválóbb falazúrokat, viaszokat és lakkokat, fatapaszokat!

Miért hasznos a lazúr?


A lazúrfestékek színezett és színtelen védelmet adnak a fának. Vannak direkt kültéri és beltéri falazúrok, vizes vagy oldószeres bázisúak, csakúgy, mint más festékek esetében. A beltéri lazúrok biztosan nem tartalmaznak olyan toxikus anyagokat, melyek belélegezve gondot okoznának az embernek, ezért házon, lakáson belül csak ezeket alkalmazzuk!

● A vizes bázisú vékonylazúrok egyszerre kímélik a környezetet és a fát, valamint megvédik az anyagot a környezet és időjárás okozta káros tényezőktől. Bevonatuk vékony, összetételük beszívódik a fába és úgy ápolja azt. A természetes alapanyagú vékonylazúr együtt élnek a fával, nem pattognak le, nem hámlanak, tehát olyan faszerkezetekhez kiválóak, melyek mérete akár változhat a környezet hatásaitól.

● A vastaglazúrok vastagabb bevonatot képeznek, kiválóan megvédik a fát a víztől és a szennyeződésektől. Mély, meleg árnyalatú otthon hatást érhetünk el ezekkel, sokféle természetes árnyalatban és persze egyben védjük is velük a fa szerkezetét. A vastag lazúrokat elsősorban mérettartó faszerkezetekre javasoljuk (ablakkeret, ajtó, zsalugáter). Ha a fa mozogni kezd, a vastaglazúr lepattog és nem védi tovább a szerkezetet.

A vízbázisú lazúrok a környezetre sokkal kevésbé ártalmasak (vagy egyáltalán nem), mint az oldószeresek.

Hogyan válasszunk falazúrt?

A kültéri és beltéri közti különbség már egyértelmű, ráadásul a beltéri kazúr nem védi meg a fát az időjárás okozta tényezőktől.
A színtelen falazúrok egyáltalán nem alkalmasak kültéri használatra, mert a lazúrban lévő színpigmentek védik meg a fát az UV sugárzástól, ilyenek pedig a színtelenben nincsenek vagy csak alig. Minél több színezéket tartalmaz egy lazúr, annál ellenállóbb lesz a fa a környezettel szemben. A sötét falazúrok akár hosszú évekig is védenek, míg a világosakat 2-3 évente újra kell kenni.

Bizonyos lazúrok igényelnek alapozó festéket is, míg a legmodernebb változatokat már közvetlenül felvihetjük a fára. Mindig olvassuk el a tájékoztatót, és végezzünk színpróbát is festés előtt!

Válasszon a újHÁZ Bodrogi online kínálatából vékony- vagy vastag falazúrt, keltse életre bútorait, faszerkezeteit és óvja őket az időjárástól, szennyeződésektől!