Csiszológépek

Megtekintés mint

73-96 a(z) 99 elemből

Page
oldalanként

Csiszolók, sarokcsiszolók 

A csiszológép a barkács mesterek egyik legkedveltebb eszköze, ami egyszerűen és szinte bárhol használható, továbbá megannyi hasznos tartozékkal is kiegészítő. Alkalmazhatjuk csiszolásra, polírozásra, vágásra és akár tisztításra is, természetesen a megfelelő kiegészítőkkel felvértezve. A csiszológép, eredeti nevén flex, egy kézzel vezetett pneumatikus vagy elektromos hajtású gép, ami egy magas fordulatszámú műanyagkötésű csiszoló- vagy vágókoronggal van ellátva. Használatuk során nagyon fontos a megfelelő munkavédelem a magas sebességgel forgó vágótárcsák centrifugális ereje, az erős hang, rezgés és porképződés és nem mellesleg a szikraképződés miatt.

Kézi csiszolók típusai

A sarokcsiszolót eredetileg egy német cég innovációjaként került a piacra, ezáltal kapta meg az elterjedt Flex nevet. Az évek során, a különféle felhasználásokhoz többféle kivitelt fejlesztettek ki. Legtöbbször a 100, 115, 125, 150, 180 és 230 mm-es tárcsamérővel rendelkező gépekkel találkozhatunk, melyek vágótárcsáinak kerületi sebessége maximum 80 m/s lehet. A műgyantás és a gyémánt vágótárcsákhoz csak nagyteljesítményű szerszámokat használjunk, míg a többi esetében biztonsági okokból csak 50 m/s fordulatszámú csiszológépet alkalmazzunk. Sok csiszológép általunk szabályozható fordulatszámmal rendelkezik, ami sokszor elengedhetetlen funkciónak minősül.

Milyen típusú sarokcsiszoló korongok léteznek?

Minden sarokcsiszoló legfontosabb eleme a csiszolókorong és -lap, melynek megannyi specifikus variációja létezik, elsősorban a megmunkálásra szánt anyagok típusa szerint. Fához, műanyaghoz, kerámiákhoz, kőfélékhez, betonhoz és különféle fémekre ajánlott változatokkal is találkozhatunk. Ha tudjuk, milyen felülettel szeretnénk dolgozni, már ki is választhatjuk, hogy melyik csiszolólap vagy csiszolófej a legmegfelelőbb számunkra.

A csiszolási technika 

Nincs előre meghatározott tárolási előírás a csiszológépek esetében, bár van néhány fontos alapszabály, amit be kell tartanunk. Minden sarokcsiszoló úgynevezett védőburkolattal kapható, amit nem szabad leszedni használat előtt, továbbá figyelni kell arra is, hogy szakszerűen rögzítsük az elemeket. Minden sarokcsiszoló kétkezes, és maga a fogantyú is állítható. Fontos, hogy a védőszemüveg használata elengedhetetlen a balesetek megelőzése érdekében, valamint figyeljünk oda a munka során, mennyire nyomjuk a gépet a munkafelületre.

Hogyan válasszuk ki a legjobb sarokcsiszolót? 

Felhasználási körülményektől függően válasszunk hagyományos vezetékes vagy akkumulátoros sarokcsiszolót. Amennyiben rendszeresen használjuk az akkus csiszolónkat, érdemes egy csere akkumulátort is beszerezni, hiszen a folyamatos munkához tölteni is kell a gépet. Vegyük figyelembe a csiszolnivaló anyag tulajdonságait és ahhoz mérten válasszunk megfelelő fordulatszámú csiszolót. Valamivel magasabb áron, de akár választhatunk állítható fordulatszámú és lágyindítású sarokcsiszolót is, amelyek sok esetben jócskán megkönnyíthetik a munkát.

 

Az újHáz Bodrogi online kínálatában kiváló minőségű sarokcsiszolók közül választhat egyedi igényeinek megfelelően! Ha szívesen olvasna részletesebben is építkezési, felújítási vagy barkács témákban, keresse fel blogunkat!

Search engine powered by ElasticSuite