Az építkezés menete 4 lépésben

Az építkezés menete 4 lépésben. Hogyan készül el egy ház?

Az építkezés menete olyan fontos feladat, amitől az egész építkezés sikere függ. Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy építkezés, életünk egyik legnagyobb vállalkozása lehet.

Nagy kihívás ez minden szempontból bárki életében. Ezt a folyamatot véghezvinni nemcsak anyagi de lelki megterhelést is jelent.

Mindenesetre a tervezés után az első és legfontosabb egy olyan kivitelező csapatot találni, aki az alapozástól a végső munkálatokig mindent megcsinál.

Természetesen a teljesség igénye nélkül próbáljuk most megmutatni, hogy miből is áll egy építkezés menete.

 

A 4 fő fázis amiből az építkezés menete áll

1. Az alapozás

 építkezés menete

    Ezzel kezdődik minden és ezen múlik az építkezés teljes sikere. Hiszen az alapnak olyan stabilnak kell lennie, ami majd elviseli az épület teljes terhét. Nem hiába mondják, hogy a jó ház állaga a biztos alapon múlik.

az építkezés menetének ez az egyik legfontosabb szempont.  Álljon biztos alapon a ház.

Legyen ez az alap ellenálló a nedvességgel szemben . Vagyis olyan szigeteléssel rendelkezik, hogy a talajvíz ne szivároghasson be az épület szerkezetébe ezen keresztül.

fontos a megfelelő hőszigetelése is .

Ezzel a hőhidak elkerülhetőek. Vagyis nincs páralecsapódás és a penész sem üti fel fejét a házban.

Az alapozás lehet sík alapozás és mély alapozás. Ez attól függ, hogy a talaj milyen mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik .

A tervező és a statikus együttesen határozzák meg , hogy az adott házhoz milyen alapozás szükséges.

Ha vannak a tervek és engedélyezve vannak, kezdődhet az alap kiadása.

A tervező szakemberek által van meghatározva, hogy melyik módozat lesz a legoptimálisabb az adott épületnél. A mélységet szintén ők megmondani.

Még a betonozás előtt elhelyezik a víz, és csatorna rendszer alapelemeit, ezt a vízvezeték szerelővel érdemes végezni.

2. A falak és a tető megépítése

     Az építkezés menete a 2. szakaszába akkor lép, amikor az alap már készen van. Ha a betonozás és a zsaluzás elkészült, megszilárdult. Jöhet a falak helyének meghatározása, majd felhúzása.

 

A falak megépítése

építkezés menete

A falak helyének meghatározása, vízszigetelés elhelyezése, lábazati szigetelés. Következő lépés az építőelemek elhelyezése a beépítésükhöz közeli helyre. Kezdik a sarok építőelemekkel majd a közbenső falazatok következnek. Először csak 1,2 m-ig húzzák fel a falat. Majd jöhet a belső állványzat. Nem szabad elfeledkezni a betonkoszorú méreteiről sem állványozás előtt.

Az építkezés menete ebben a részben alakul mint az előzőekben. Az alaprajzon nagy pontossággal ki kell tűzni a főfalak és a sarokpontok helyét. Itt is a kivitelező szakértelme nagy fontossággal bír. A falak növekedése egészen addig tart, amíg a nyílászárók helye és alakja ki nem rajzolódik. Az ajtók és ablakok felső részéhez előre gyártott áthidalókat használnak.

Falazás nál a legjobb ha egész téglákból épülnek fel a falak. A szakszerűtlenülfélbe vágott téglák hanyagolandóak. Érdemesebb előre gyártott feles méretű indító elemet beépíteni. A felhasznált tégla és a habarcs hőszigetelési tulajdonságainak meg kell egyezniük. Ellenkező esetben gyengül a fal hőszigetelése . Keletkezhetnek hő-hidak is ha nem ezt alkalmazzák a szakembereket.

A tető megépítése

építkezés menete

Az építkezés menetének szintén fontos része az ácsmunka is . Hiszen a tetőnek kell védelmet nyújtani az időjárás összes viszontagsága ellen.

funkciója még, hogy óvja a belső tereket és az épület egész szerkezetét. Ezért vagyunk a tető minősége nagyon fontos az épület élettartamát.

Az ácsmunkálatok a fedélszerkezet megépítésével kezdődnek. Ezt nevezik teherhordó rétegnek. Feladata a keletkező terhelések átadása a ház teherhordó szerkezeteinek.

Ezt a párazáró réteg követi .Ez a réteg a keletkező pára fa szerkezetbe jutását gátolja meg.

Az ácsszerkezetre kerül felszegezésre a lécezésre. Ez a szerkezet merőlegesen felhelyezett lécekből áll és a cserepek megtartására hivatott. Mielőtt a cserepek felkerülnének a bádogozás is megtörténik.

Vagyis felteszik az oromszegélyt, kéményszegélyt, hajlatbádogokat és egyéb szegélyeket. Végül a rétegek külső elemének felrakása következik. Vagyis a cserepezés.

 

3. Az építkezés menete a belső terek munkálataival folytatódik

építkezés menete 

A belső terekben felhúzott válaszfalakat általában nem teherhordásra tervezik. Ezeknek a funkciója a belső terek elválasztása csupán. Ezért építésük némiképpen eltér a teherhordófalak vagy főfalak építésétől.

A falak sík egyenletesnek kell lennie. Ez biztosítja a további munkálatok eredményét.

A válaszfalak általában 10cm vastag falazatból épülnek fel. Anyaguk lehet tégla, Ytong, vagy gipszkarton szerkezet.

A válaszfalakkal megtörtént a kívánt belső tér kialakítása. Az építkezés menete a villamos és vízvezeték falba való behúzásával folytatódik.

Most következik a nyílászárók beépítése a helyére. Ha megérkeztek az ajtók és az ablakok a tokok a beépítési helyükre. megfelelő rögzítés és a megfelelő nyílásba való beillesztés jön.

A rögzítés után a fal és ablak vagy ajtó közötti rés tömítését ejtik meg purhabbal. Ha megrögzül a szárnyak felakasztása a következő lépésben. Majd a finomhangolás jön.

 

4. Az építkezés menete a végső munkálatokkal fejeződik be, víz, fűtés, villanyszerelés, burkolás, festés

építkezés menete

A burkolás ezután következik. Vagyis lefektetik a különböző burkolóelemeket. Ha a belső tér vakolása megtörtént és kellően ki is szárad a terület, jöhet a festés. Aztán a beltéri ajtók is a helyükre kerülnek. Tehát a belső falak megkapják a végleges színüket.

Az építkezés menetének ezen szakaszában tiszta felületet biztosítanak a burkolóelemeknek. Kiegyenlítik a felületet, hogy a ragasztás sík felületen történjen meg. Vizes helyiségek esetében vízzáró rétegek lehelyezése is szükséges a burkolás megkezdése előtt. Majd a burkolólapok között fugázással folytatódik az építkezés menete.

A lámpák, aljzatok, kapcsolók és radiátorok, szaniterek kerülnek a helyükre ezek után. A villanyszerelési munkák komoly szakértelmet igényelnek és ma már engedélyhez kötött, hogy ki végezheti ezt a feladat sort, ne felejtsük el.

Ebben a munka ütemben találják meg végső helyüket a kiválasztott radiátorok, egyéb fűtőtestek. Ami szintén fűtésszereléshez értő szakember által végeztethető el.

A fürdőszoba szaniterekkel való felszerelése sem egyszerű feladat az építkezés menete során. Hiszen a fürdőszoba a ház, lakás egyik legfontosabb része. Nem mindegy hogyan néz ki és főleg hogyan prosperál. A kiválasztás egy dolog, de a kivitelezés a legfontosabb.

Befejezés

Utolsó feladatok következnek, a külső falak, lábazat színezése , ereszcsatornák végső felhelyezése. Építési törmelék eltakarítása, talaj elsimítása. Kert építés, füvesítés . Az építkezés menete ezzel lezárul. De ne felejtsük el egy házon, házban mindig akad tennivaló.

építkezés menete

Nagyon nagy körvonalakban vázoltuk csak itt, hogy egy építkezés menete mikből is tevődik össze. De azért így is látszik, hogy nem egyszerű feladat. Bátran bízzuk hát komoly szakemberekre ennek megvalósítását. S akkor hátra dőlhetünk, mert megkapjuk álmaink házát.

 

Maradt még kérdésed?

Kérj árajánlatot még ma!

 

Keresd ügyfélszolgálatunkat telefonon: +36 30 892 3055 vagy írj nekünk!

 

Több információra van szükséged? Vedd fel velünk a kapcsolatot vagy kövess minket a Facebook oldalunkon.

 

Rendelés után akár egy munkanapos szállítással, készséggel állunk rendelkezésedre!

 

Search engine powered by ElasticSuite