A holland kapa is kapa?

A holland kapa ✅ egy nagyszerű ✔️ és különleges ✔️ szerszám

A holland kapa szó egy érdekes kifejezés. Amelynek sokféle jelentése van. Ez attól függ, hogy milyen környezetben használják.

Most megvizsgáljuk a szó eredetét. A különböző definícióit. Valamint a holland nyelvben és kultúrában való használatát.

 

A holland kapa mitől holland?

idős férfi kertészkedik

 

A kapa szó gyökerei a holland nyelvből származnak. Mégpedig a "kapen" igéből ered. A kapen pedig azt jelenti, hogy megragad vagy elfog.

Ezt a szót a középkor óta használják a holland nyelvben.  Az idők során pedig különböző jelentéseket kapott.

 

A "kapa" különböző jelentései a holland nyelvben

 

A "kapa" szónak sokféle jelentése van Hollandiában. Attól függően, hogy milyen környezetben használják. Íme néhány a leggyakoribb jelentések közül:

 

Aprítás vagy vágás

A "kapa" egyik leggyakoribb jelentése az aprításhoz vagy daraboláshoz kapcsolódik. Ez bármire utalhat, a fa aprításától a zöldségek konyhai darabolásáig.

Például, ha fát akarunk vágni, akkor azt mondjuk, hogy „ik ga hout kappen” (fát fogok vágni).

Hasonlóképpen, ha vacsorát készítünk, így fejezzük ki.  "Ik ga de groenten kappen" (felvágom a zöldségeket). Természetesen hollandul.

 

Lefoglalás vagy elfogás

Amint korábban említettük, a „kapa” szó a „kapen” igéből származik. Ami azt jelenti, hogy megragadni vagy elfogni.

Ebben az összefüggésben a „kapa” utalhat valaminek az erőszakos vagy engedély nélküli elvételére. Például, ha egy tolvaj ellop valamit.

Akkor azt mondhatja, hogy "hij heeft mijn portemonnee gekaapt" (elfoglalta a pénztárcámat). Na de mi köze ennek, ehhez a kapához? Tulajdonképpen semmi.

 

Ezek csak érdekességek a kapa jelentésével kapcsolatban

A "kapa" másik jelentése a levágáshoz kapcsolódik. Ez bármire utalhat a kapcsolat megszakításától a beszélgetés megszakításáig.

Például, ha valaki be akar fejezni egy telefonhívást. Akkor azt mondhatja, hogy „ik moet ophangen, ik kap ermee” (le kell tennem, megszakítom).

 

A holland kapa egy szerszám

holland kapa

 

Valójában nálunk a holland kapa hagyományosan használt szerszám a kertészetben és mezőgazdaságban. Az egyszerű, de hatékony kialakításának köszönhetően széles körben elterjedt az egész világon.

Azonban nem csak egy hasznos eszköz. Nem csak a kertészek és gazdák számára fontos. Hanem történelmi és kulturális jelentőséggel is bír.

A holland kapa kialakítása egy lapos pengéből és egy hosszú nyélből áll.
Ez lehetővé teszi, hogy az ember állva használja.

Az egyik oldala éles, míg a másik végén egy kis horog található. Ez a kapa tehát egy általános kertészeti eszköz.

Ha van egy kertünk  vagy kertészettel foglalkozunk akkor biztosan hallottunk már a holland kapáról. Ez az eszköz különösen hasznos a talaj lazításához, a gyomok irtásához.

Sőt a  veteményeskert előkészítéséhez is. A holland kapa egy univerzális eszköz. Ami egyszerűbbé és könnyebbé teheti a kertészkedést.

A holland kapa története

A holland kapa egy tradicionális kertészeti eszköz. Amelyet Hollandiában fejlesztettek ki az 1800-as években.

Az eszköz kialakítása két fő részből áll: egy lapos, fém pengéből és egy hosszú, fából készült nyélből. Ennek segítségével a penge a talajba süllyesztető.

A holland gyomláló kapa pengéje kissé ívelt, és egyenetlen felületű. Ezáltal lehetővé teszi a talaj könnyű és hatékony kezelését.

A pengének egyik oldala hegyesebb, míg a másik oldala laposabb. A két oldal lehetővé teszi, hogy az eszköz különböző munkákra váljon használhatóvá.



Hogyan használható a holland kapa?

férfi veteményesben kapával

A holland kerti kapa sokoldalúságának következtében sokféle feladatra használható a kertben. Az egyenetlen pengével egyszerű belemetszeni a talajba. Így könnyen eltávolítható a gyomok vagy lazítható a föld.

A pengének a hegyesebb oldalával akár ásni is lehet. Így előkészíthető a talajt a vetéshez vagy a növények ültetéséhez.

A holland kapa használható talaj kialakításához. Valamint a komposzt keveréséhez és a talaj levegőztetéséhez is.

A holland kapa előnyei

A holland kapa olyan kertészeti eszköz, amely számos előnnyel jár. A szerszám kialakítása lehetővé teszi a hatékony munkát. Könnyebben dolgozhat vele a kertész vagy kertészkedő bármilyen felületen.

A holland gyomláló kapa használata lehetővé teszi, hogy a talaj lazítása és a gyomok irtása egyetlen lépésben történjen meg.

 

Ezáltal bizony időt és energiát takarítunk meg. Márpedig az idő az egyik legértékesebb dolog napjainkban. Az eszköz könnyű, és ergonomikus kialakítású.

Ezáltal csökkenti a kerti munkák  során az izomfájdalmakat és egyéb kellemetlen testi tüneteket.

 

Ma már nálunk is sokan és szívesen használják a hagyományos kapa helyett ezt a kapát. Az imént felsorolt pozitív tulajdonságai miatt. Igen népszerű a Fiskars Xact tipusú holland kapa.

 

A Fiskars Xact holland kapa

 holland kapa

 

A Fiskars gyártmányú szerszámok kiválóak és minden elvárásnak megfelelnek. Nincs ez másként a Fiskars holland kapánál sem. Na de miért is érdemes ezt a típust választani?

 Milyen érvek szólnak mellette? Elsősorban, hogy gyorsan és hatékonyan használható a kertben. Könnyű vele eltávolítani a gyomokat és gyors is a munka evvel a kiváló eszközzel.

 

Az acélból készült feje éles és rozsdamentes anyagból van. Ezáltal nemcsak gyors de precíz munkát is garantál használójának. A nyele szintén kiváló, edzett alumíniumból készült.

Markolata kényelmes Softgripből van. Ennek köszönhetően több munkapozíciót is fel lehet vele venni.

 

Tárolása is praktikus és helytakarékosnak bizonyul. Ezt akasztólyukkal garantálták a gyártók. Valamint ami szintén nagy előny ennél a szerszámnál a garancia.

Nem akármennyi garanciát biztosítanak rá, hanem 25 évet. Ez a szám tehát magáért beszél.

holland kapa termék kép

 

Mindenképpen ajánlani tudjuk azoknak a kertészeknek vagy kertészkedőknek ezt a professzionális eszközt, akik jó munkát akarnak gyorsan végezni.

Na és persze az sem hátrány, hogy a "kapálás" után nem kell majd hétrét görnyedve járni a fáradtságtól.

 

Maradt még kérdésed?

Kérj   árajánlatot   még ma!

Keresd ügyfélszolgálatunkat telefonon: +36 30 892 3055 vagy írj nekünk!

Több információra van szükséged? Vedd fel velünk a    kapcsolatot    vagy kövess minket a    Facebook    oldalunkon.

Rendelés után akár egy munkanapos szállítással, készséggel állunk rendelkezésedre!

Search engine powered by ElasticSuite