füvesítés, füvesítés menete, füvesítés házilag

A füvesítés egyszerű de nagyszerű titkai

A füvesítés egyszerű de nagyszerű titkai 5 ✅ lépésben

A füvesítés egy igen egyszerű folyamat. Ha bárki azt gondolja, hogy nehéz szép pázsitot varázsolni, téved.  Viszont vannak alapvető szabályok amiket érdemes betartani. A füvesítés csak így lesz igazán eredményes, szemet gyönyörködtető.

Füvesítés 5 lépésben

1.Talaj előkészítés

füvesítés

Az első és legfontosabb lépés a talaj megfelelő előkészítése. Ez azt jelenti, hogy a területet amire a gyepet kívánjuk telepíteni tisztítsuk meg. Vagyis távolítsuk el róla a felesleges köveket és gyógynövények et. Hiszen a zöldíteni kívánt terület állapotától is függ majd a pázsitunk szépsége.

Ha a terület nagyon elhanyagolt, teljes gyomirtást kell a füvesítés előtt végezni. A vegyszeres kezelés után az egészségügyi várakozási idő minden körülmények között betartandó. Ez legalább 2 hete jelent, először a tereprendezést megkezdjük.

Optimális esetben azonban elég egy kapa amivel meg tudjuk tisztítani a területet a gyomtól. Érdemes azonban akár multifunkcionális kapát használni, ha többféle gyomnövény is van a talajon. Ha a rendezés megtörtént tápdús talajjal borítjuk be a felületet, akkor erre van szükség. Valamint szerves trágyával , vagy műtrágyával is megszórjuk. Ez utóbbihoz műtrágyaszóró készüléket is használhatunk.

Katalógus Terméklista Katalógus Terméklista Katalógus Terméklista Katalógus Terméklista Katalógus Terméklista Katalógus termékek listája

2. Magvetés

füvesítés

A második legfontosabb lépés a magvetés. Mint tudjuk általában a tavaszi füvesítést vagy az őszi füvesítést javasolt. A vetőmagnál igen körültekintően kell eljárnunk.  Hiszen ma már sokféle fűmag keverék van forgalomban. Nem mindegy hogy hová ültetjük a fűmagot és milyen minőségűt vetünk el. Hiszen vannak szárazságtűrő, árnyéktűrő és egyéb tulajdonságú keverékek is.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a jó minőségű gyep fenntartása több gondozást is igényel. Vagyis több időt vesz igénybe a kezelése. Vagy léteznek lassan övő fűmag félékn az Relax fűmag keverék ek. Ezek kb. 30%-al kevesebb fűnyírást igényelnek. Sűrű és sötétzöld levelű pázsit lesz ebből a fajta keverékből.

Ha tehetjük válasszunk olyan fűfélét ami bírja a "megpróbáltatásokat". Kevésbé hajlamos a betegségekre. A sűrűsége megfelelő és ideális a színe. A vetési arány változó. De általában 35-50 grammot kell felhasználni egy négyzetméterre. Ha bizonytalanok lennénk, kérjük szakértő segítségét a fűmag segítségével. A fűmagot szét többfelé egyenletesen szétszórjuk felszínen. Ehhez használhatunk kézi vetőgépet , az egyenletesebb eredmény érdekében.

3. Gereblyézés

A füvesítés harmadik lépése a gereblyézés. Ehhez a folyamathoz szükségünk lesz lombseprűre. A Fiskars lombseprű k között bizonyára fogunk olyan seprűt találni ami erre a célra remekül használható. Optimális az állítható fejű lombseprű. A lombsöprű fogak közti távolsága jó ha 1-1,5 cm közötti.

ezután következik a gereblyézés. Vagyis a füvesítés következő szakasza. A fűmaggal bevetett területet ezzel a lombseprűvel átgereblyézzük. Keresztben és hosszában is. Miközben gereblyézünk, a lombseprűt nem kell a talajra nyomni erősen. Elég az önsúlya is a szerszámnak ehhez a művelethez.

4. Hengerelés, öntözés a füvesítés következő lépése

füvesítés

Negyedik lépés a füvesítés folyamatában a hengerelés lesz. Ami azt jelenti, hogy az egész területet kell hengerezni amit befüvesítettünk. Ez is egy fontos része a folyamatnak. Mindenképpen van speciális hengerre amivel ezt meg kell adni.

Az elvetett fű magot természetesen öntözni kell . Addig amíg a mag ki nem csírázik a felső talajréteget nedvesen kell tartani. Ez napi 4-5-szöri öntözést tesz szükségessé. Ha nem hanyagoljuk el a füvesítés ezen lépését 8-10 nap alatt csírázni kezd a fűmag. Vagyis a rendszeres gondozás elengedhetetlen ebben a fázisban is.

Ha kikelt a fű, akkor sem dőlhetünk hátra, hogy nincs több gondunk már vele . Miután kibújt a talajból a fű legalább 7-8 hétig intenzíven kell öntözni. Ez kb. azt jelenti, hogy a talaj felső rétegének, folyamatosan nedvesnek kell lennie. Vagyis a 10-15 cm-es mélységben nem szabad kiszáradnia ezen időszakban.

 

Mikor vessük el a fűmagot?

Ahogyan már szó volt erről korábban, van tavaszi füvesítés és létezik őszi füvesítés is.

Többféle szempontot is figyelembe kell venni a füvesítés megkezdése előtt. A talaj hőmérsékletét is meg kell vizsgálni többek között. Na és persze az sem mindegy, hogy melyik hónapban vetjük el a fűmagot.

Ha tavasszal szánjuk rá magunkat, hogy pázsitot varázsolunk a kertünkbe, március, április a megfelelő hónap erre. Viszont az őszi füvesítés ideje már szeptember közepén, a kánikula elmúltával elkezdődik, és 2-3 héttel a fagyok beállta előtt végződik. Fontos, hogy a fagyok előtt kikeljen az elvetett fűmag, és még néhány nyírásra is legyen elég idő. A talaj hőmérsékletének fok +6 celsius felett kell lennie.

 

5. Utógondozás az utolsó lépés a füvesítés folyamatában

füvesítés

Az utolsó és egyben ötödik lépés a pázsit létrehozásában az utógondozás. Vagyis a már meglévő gyepes terület karbantartása. Ez természetesen a nyírással kezdődik. Abban az aktuálissá ez a, ha a fű magassága elér egy bizonyos szintet.

Ez általában a 40-50 mm-nél kezdődik. Arra viszont vigyázzunk, hogy a levélnek legfeljebb az egyharmadát távolítsuk el az első nyírás alkalmával. A későbbiekben olyan ütemben kell nyírni a gyepet, amilyen gyorsan nő. A már említett lasabban növekedő fajtáknál ez a szám lecsökken.

Tehát elmondhatjuk, hogy igény szerint kell öntöznünk a gyepet. Annak függvényében, hogy mennyire szárazságtűrő vagy milyen gyorsan növekedik. Egy biztos, hogy a fű kiszáradását el kell kerülni, ha egészséges, szép gyep akarunk magunknak tudni. Ha nem esik az a fiatal füves terület kis mennyiségű esőt, gyakori öntözést igényel.

Tehát ha összegezni szeretnénk a dolgot, a füvesítés nem egy ördöngős feladat. Házilag is megoldható, de érdemes követni a megfelelő utasításokat. Jó minőségű fűmagot beszerezni és minőségi szerszámokat használni. Ez a módszer olcsóbb mint a gyepszőnyeg alkalmazása. Viszont sokkal több és körültekintőbb munkát igényel.

 

A gyepszellőztetés, fűnyírás

Katalógus Terméklista Katalógus termékek listája

A tavaszi munkákhoz szorosan kapcsolódik a talajszellőztetés. Hogy miért van erre szükség? Mert a talaj levegőtlenné válik a mindennapos használat során. Ez a természetes talaj tömörödés. Ennek során a gyökerek sem jutnak a fontos oxigénhez. Ugyanis nincs elég a talajban.

Ha erősen tömörödött a talaj, nem tud a csapadék sem bejutni a gyökerekhez. Ezen öntözéssel sem tudunk segíteni, a víz lefolyik az ilyen területről. Ilyenkor érdemes gyepszellőztető gépre beruháznunk, főleg ha nagyobb füves területről van szó. Kiváló erre a célra a Hecht 16832IN1 gyepszellőztető .

Ezt a munkát össze lehet kapcsolni a komposzt vagy műtrágyaszórással. Ezzel még jobban tudjuk fokozni a kedvező hatást.

Itt kell még említést tennünk, hogy a fűnyíráshoz milyen gépeket, eszközöket kell használni célszerű igénybe venni.

füvesítés

Természetesen a pázsit nagyságától függően használhatunk kézi fűnyírót, elektromos fűnyírót, elektromos önjáró fűnyírót és még kistraktorhoz való fűnyírót is létezik. Ezek teljesítménye különböző, el kell döntenünk melyikre van szükségünk. Ha nem tudjuk, kérjünk tanácsot. A füvesítést, fűnyírást is meg kell tanulni. Márpedig tanulni soha nem késő!

 

Maradt még kérdésed?

Kérj árajánlatot még ma!

 

Keresd ügyfélszolgálatunkat telefonon: +36 30 892 3055 vagy írj nekünk!

 

Több információra van szükséged? Vedd fel velünk a kapcsolatot vagy kövess minket a Facebook oldalunkon.

 

Rendelés után akár egy munkanapos szállítással, készséggel állunk rendelkezésedre!

Search engine powered by ElasticSuite