Szigetelés kisokos.

Szigetelés kisokos: minden, amit a szigetelésről tudni érdemes

Egy ház szigetelésének precíz, korszerű és időtálló megvalósításával eredményesen csökkenthetők a rezsi költségek, javítható a bent tartózkodók komfortérzete, miközben az épület értéke is megnövelhető. Akár új házat építve, akár egy meglévő épületet korszerűsítésének céljából is gondolkodhatunk a hő-, a hang- vagy a vízszigetelés kivitelezésében. Ennek köszönhetően ugyanis redukálható a hőveszteség, kevésbé kell terhelni a fűtési rendszert, jobban érvényesülhet a fűtési energia, csökkenthető a zajszint, egyúttal kitolható az épület várható élettartama.

Cikkünkben a szigetelés kivitelezésével, módszereivel, gyakorlati tanácsaival, eszközeivel és anyag igényével foglalkozunk részletesen.

Szigetelés típusok és a szigetelő anyagok különböző fajtái

Kezdésként a szigetelések típusait, illetve a kivitelezésükhöz alkalmazott szigetelőanyagok fajtáit vesszük végig, kiemelve a legfontosabb előnyeiket és fizikai tulajdonságaikat.

Szigetelés típusok

Az egyik leggyakoribb szigetelés típus a hőszigetelés, amit főként energiatakarékossági megfontolásból alkalmaznak. Újépítésnél célszerű bekalkulálni a folyamatba, de utólag is van lehetőség a pótlására.

Egy épület külső szigetelése magába foglalja a ház homlokzatát (ISOLAND H80/ CARBOLAND H80), lábazat (GREENLAND L200 / RAVATHERM XPS 300WB) és tetőtér védelmével együtt. A hőszigetelő rendszerek és anyagok mellett a kivitelezéshez ragasztóra, üvegszövet hálóra, lábazati indító sínre, sarok élvédőre, alapvakolatra, illetve fedővakolatra is szükség lehet.

Beltéren a padló (ISOLAND N100/N150/N200/ CARBOLAND N100), illetve a falak hőszigetelése lehet a cél. Előbbinél kizárólag a megfelelő nyomószilárdságú expandált polisztirol hőszigetelés vagy extrudált polisztirolhab hőszigetelés alkalmazása javasolt. A falakat hőszigetelés előtt célszerű lekezelni és elegyengetni, majd a beszerzett szigetelőanyag táblákat speciális ragasztó segítségével rögzíteni.

A vízszigetelés beltéren a fürdőszoba környezetében számít bevett gyakorlatnak, méghozzá speciálisan erre a célra előállított, vizes bázisú és kenhető szigetelőanyagokkal. A kültéren alkalmazott vízszigetelés tartományába sorolandó a lábazatok vízszigetelése, beleértve a pince vízszigetelését is. A modern, kenhető, jellemzően bitumenes anyagokkal eredményesen előzhető meg a falak nemkívánatos nedvesedése.

A hangszigetelés tudatos tervezés mellett egyszerre tudható le a hőszigeteléssel, ugyanis a minőségi hangszigetelő anyagok az esetek többségében jó hőszigetelők is. A külső homlokzati hőszigetelés keretei között letudott hangszigeteléshez üveggyapot, vagy kőzetgyapot jelenthet optimális választást.

A szálas szerkezet, valamint a szigetelőanyag vastagsága ugyanis növeli a hangszigetelés hatékonyságát. Bevett gyakorlatnak számít még a lakóterek közötti hangszigetelés, amihez a kétrétegű falazat jelenthet ideális megoldást, a közepébe hangszigetelő anyagot építve.

Szigetelőanyagok

A szigetelés minőségét és tartósságát nagyban meghatározza az alkalmazott szigetelőanyag típusa. Nézzük is meg a leginkább szóba jöhető szigetelőanyagokat, azok kedvező áraiból kiindulva, a jellemző fizikai sajátosságaikkal együtt:

  • Üveg- és kőzetgyapot: Legyen szó kültéren vagy beltéren történő alkalmazásról, tetőn, homlokzatnál, illetve üregek kitöltésének céljából történő használatról, az egyébként tűzállónak számító üveg- és kőzetgyapot a leghatékonyabb szigetelőanyagok közé sorolandó.
  • Polisztirol: A hungarocellként is emlegetett szigetelőanyag beszerzési árát tekintve a legolcsóbb választás, miközben nemcsak a hőszigetelő képességét lehet kiemelni, hanem dolgozni is könnyű vele. A polisztirol fajtái közül az expandált változat ömlesztett gyöngy formában és táblás kivitelben, az extrudált pedig csak táblás kiszerelésben kapható.
  • Farostlemez: Szintén táblás formátumban szerezhető be. Homlokzatok szigetelése kapcsán, a tető felett, illetve beltéren is hatékonyan alkalmazható.
  • Ásványi hab: A hőszigetelés kézenfekvő alternatívája, amely a homlokzatok és külső falak védelmén túl a födém és a tető alsó szigetelésének céljából is eredményesen használható.
  • Üveghab: Főként azon épületrészek hőszigeteléséhez hasznosítható eredményesen, a nedvesség fokozottan jelen van, és tartós megoldást kíván.

Amit a hőszigetelés témakörében leginkább tudni érdemes

Az alábbiakban a hőszigetelés lehetséges módjait ismertetjük, külön-külön kitérve a homlokzati, lábazati és tetőtéri hőszigetelés fontosabb aspektusaira:

Homlokzati hőszigetelés (ISOLAND H80 / CARBOLAND H80)

A rezsiköltség redukálásához rendkívül hatékony homlokzati hőszigetelés új családi házak építésénél gyakorlatilag kötelező elem. Merthogy a homlokzati falak hőátbocsátási tényezője maximum 0,24 W/m2K kell, hogy legyen.

Természetesen a homlokzati utólagos hőszigetelés egy már meglévő ház korszerűsítéséhez is roppant hasznos eszköz. Mivel a legtöbb hazai családi ház esetében nincs rendes szigetelés, ezért kimondottan nagy szükség is van rá.

A homlokzati hőszigetelésnek köszönhetően:

  • az épület télen a hideg, nyáron pedig a forróság ellen nyújthat védelmet;
  • csökkentve ezáltal a fűtés vagy a klímahasználat költségeit;
  • a hőingadozás redukálásával együtt a falszerkezetekben kialakult hőhidak káros hatásai is csökkennek;
  • szintén alacsonyabb lesz a párakicsapódás és a penészedés veszélye;
  • kitolva ezáltal a falszerkezet várható élettartamát, illetve megnövelve az épület komfortérzetét és pénzbeli értékét.

A szóba jöhető matériák közül leginkább az expandált polisztirolhabot és a kőzetgyapotot szokás alkalmazni, a poliuretán a magas költségvonzata miatt kevésbé elterjedt. Minél jobb minőségű és vastagabb anyag kerül beépítésre, a homlokzati hőszigetelés annál több megtakarítást eredményezhet.

Lábazati hőszigetelés

Az újonnan felhúzott épületek mellett egy-egy felújítás vagy korszerűsítés keretei között is erősen javasolt gondolni a lábazat szigetelésére is, ha javítani szeretnénk az épület értékén és hőmegtartó képességén.

A lábazati hőszigetelés lényege

  • az épületben keletkező nemkívánatos hő- hidak;
  • a diszkomfortosan hűvösebb padló;
  • a páralecsapódás és penészesedés kiiktatása;
  • illetve általánosan az otthon belső hőmérsékletének az optimalizálása.

A kivitelezés módja és eszközigénye nagyban hasonlít a homlokzaton alkalmazott metódushoz és eszközkészlethez. Arra viszont célszerű figyelmet fordítani, hogy az XPS lapok felragasztásához vékony ágyazatú ragasztót használjunk.

Mindezen felül ne hagyjuk ki a folyamatból az üvegszövet beiktatását. Amennyiben erről megfeledkezünk, akkor a lapok illesztéseinél a nemkívánatos repedések jelentkezését kockáztatjuk. Ha pedig hálót is alkalmazunk, akkor az helyezkedjen el minimum 10 cm-es fedésben.

A lábazati hőszigetelés kivitelezésének utolsó fázisaként többféle külső borítás is felhelyezhető. Leginkább a díszkő vagy dísztégla jelenthet ideális választást erre a célra, mivel hibátlanul képesek megtapadni az egyébként sima felületen.

Tetőtér hőszigetelése

Habár az eltérő mértékű hőmérséklet-változásokra különösen érzékeny épületrészről van szó, ettől függetlenül sokan egyszerűen nem foglalkoznak a tetőtér hőszigetelésének a kérdéskörével.

Ugyanakkor az új építésű családi ház hőszigetelése, vagy meglévő épületek korszerűsítése szigeteléssel egyaránt praktikus megoldást jelent. Akár lakhatás, akár tárolás céljából vagy külön funkcionalitás nélkül hasznosítjuk a tetőteret, a korszerű hőszigetelés árát tekintsük befektetésnek, hiszen komolyan lefaraghatók vele a rezsiköltségek.

Fontos, hogy a tető és a gerendák között hagyjunk megfelelő helyet a szellőzéshez. Maga a szigetelés a gerendák alatti és közötti részekre kell, hogy kerüljön. A hatékonyság nagyban múlik a szigetelés vastagságán, a 18-20 cm-es szigetelés legyen a minimum.

A szóba jöhető anyagok közül főként az ásványgyapot jelenti a legnépszerűbb választást. Amennyiben módunk van rá, akkor célszerű táblás kivitelben beszerezni. A táblás változatban kapható hőszigetelő lappal ugyanis könnyebb dolgozni, mint a tekercses kiszerelésben kapható ásványgyapottal.

Hogyha csak tekercses ásványgyapothoz férünk hozzá, akkor a rögzítéshez használjunk mindenképp rozsdamentes fémet, proaktívan elkerülve így a nemkívánatos korróziót.

Lapostetők szigetelése

A néhány évtizeddel korábban épült házaknál a szigetelés elöregedése, újonnan épült házaknál pedig a tartós védelem céljából mindenképp indokolt a lapostető szigetelésének a korszerűsítése, illetve a precíz kialakítása is.

Ehhez a sok újításon átesett és kedvező fizikai tulajdonságokkal rendelkező bitumenes lemez lehet ideális alapanyag. Különösen akkor, hogyha erősítő réteggel is el van látva, nagyságrendekkel rugalmasabb és ellenállóbb összhatást jelentve ezáltal.

A lapostető szigetelés egyenes vagy fordított rétegrenddel is megoldható. Azzal mindenképp érdemes kalkulálni, hogy a lapostető hőszigetelésének legkomolyabb ellensége a csapadék. A lapostetők csapadékvízének elvezetésére a CARBOLAND 3D lejtésképzése rendkívül kedvező, és nem utolsó sorban hathatós megoldás lehet.

 

Padlószigetelés, illetve a padlófűtéshez kapcsolódó szigetelési megoldások

A padlószigetelés alapvető célja azt megakadályozni, hogy a megtermelt hőmennyiség nemkívánatos módon az aljzaton keresztül távozzon, jelentősen csökkentve ezáltal a padlófűtés hatékonyságát.

Erre a célra magasabb minőséget képviselő és lépésálló expandált vagy extrudált polisztirol, illetve kőzetgyapot hőszigetelést célszerű alkalmazni, méghozzá legalább 10-15 cm vastag rétegben. A hőszigetelés mellett a vízszigetelésről is érdemes gondoskodni.

Úgynevezett technológiai fóliával lehet megakadályozni, hogy a hőszigetelés átnedvesedjen, elveszítve ezáltal a hőszigetelő tulajdonságát.

A szigetelés praktikus, gyakorlati tudnivalói

Akadnak olyan praktikák, megoldások és kulcsfontosságú tényezők, amelyekkel még inkább javítani tudunk a szigetelés munkálatainak eredményein és hatékonyságán. Az alábbiakban ezeket vesszük végig:

A szigetelési munkálatokhoz leginkább optimális időszak

Fontos tudni, hogy a szigeteléshez alkalmazott ragasztóanyagok vizet is tartalmaznak. Ennélfogva a szigeteléshez a szélsőségesen meleg, illetve a túlságosan hideg idő sem javasolt. Célszerű a tavaszi vagy őszi hónapok egyikére időzíteni, amikor 5 és 30 fok között húzódik a várható hőmérséklet tartománya.

Lényeges szempont továbbá, hogy esős, párás, vagy szeles időben se álljunk neki a szigetelésnek, ugyanis ezek a körülmények is negatívan befolyásolják a munka minőségét.

Praktikus tanácsok az előkészületekhez

A szigetelés munkálatai előtt mindenképp célszerű alaposan felderíteni, hogy a szóban forgó épület hővesztesége melyik ponton a legnagyobb. Habár mintegy 40-60 ezer forintba kerül, ugyanakkor hosszabb távon mindenképp megéri hőkamerás vizsgálattal is felderíteni a helyi hőhidak jelenlétét.

Különösen akkor fog megtérülni ez a fajta plusz invesztíció, hogyha az energetikai felmérés eredményeinek értékeléséhez profi szakember segítségét tudjuk igénybe venni. Amennyiben tényleg egy hozzáértő személy értékeli ki az előkészületek eredményeit, akkor nyugodtabban foghatunk hozzá a tényleges kivitelezéshez.

Az energetikai felújítások javasolt menetéről és a teendők sorrendjéről

A hőszigetelés lépéseinek a sorrendje nincs kőbe vésve, ugyanakkor elsőként a hőveszteség, valamint a belőle fakadó fűtési igény csökkentése legyen a célunk. Ennek szellemében az épület szigetelésével és a nyílászárók cseréjével javasolt kezdeni.

Ami pedig a továbbiakat illeti, a kifogástalan végeredményt megcélozva a legfontosabb szempont, hogy a szigetelés vastagságát és a nyílászárók falszerkezeten belüli beépítési síkját kellően össze tudjuk hangolni.

Spórolhatunk is?

A legtöbbet a szigetelőanyagok, illetve a munkához szükséges kiegészítők beszerzésén faraghatunk. Fontos, hogy ne a minőségen, hanem kizárólag az árakon takarékoskodjunk. Tehát keressük az akciókat és kedvezményes vásárlási lehetőségeket!

Ha a beszerzés mellé szaktanácsadást vagy készséges kiszolgálást kapunk, az is felérhet plusz hozzáadott értékkel. Ha pedig önállóan, illetve baráti segítséggel oldjuk meg a munkát, azzal is sokat spórolhatunk.

Gyakori hibák, amelyeket célszerű elkerülni a szigetelési munkálatoknál

Az egyik leggyakoribb hiba faktor még azelőtt feltenni a hőszigetelést, mielőtt a falazat teljesen kiszáradna. Ez kétféle szempontból is visszaüthet, hiszen vagy a fal fog penészesedni, vagy a szigetelés ázik át.

Padlóra csak terhelhető, lépésálló szigetelést tegyünk, mert az olcsó de kevésbé ellenálló szigetelés rövid időn belül tönkre fog menni. Épületeknél a hőszigetelést lehetőség szerint kívülről oldjuk meg, az extrudált és expandált polisztirol alkalmazását pedig az eltérő fizikai tulajdonságaik miatt se keverjük.

 

A szigetelés a modern épületek financiális és használati értéknövelésének az egyik leginkább kézenfekvő eszköze. Persze a szigetelés tartós eredményéhez minőségi szigetelőanyagokra és precíz munkálatokra van szükség.

Az újHÁZ Bodrogi szakértői, munkatársai és termékei mindent biztosíthatnak, amire csak szükségünk lehet a tervezés, előkészületek, vagy a megvalósítás fázisában. Akkor is számíthatunk a segítségre, ha kevésbé vagyunk jártasak a szigetelés területén.

 

Search engine powered by ElasticSuite